- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina predaje deo svoje teritorije Varšavi

© Foto : PixabayPoljska i Ukrajina - ilustracija
Poljska i Ukrajina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Namera kijevskog režima da da specijalan status građanima Poljske, čime bi se gotovo izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca, tumači se kao korak ka dobrovoljnoj predaji dela svoje teritorije Varšavi. Od toga bi mogla da profitira Poljska, koja istorijski pretenduje na zapadne teritorije Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ruski zvaničnici i analitičari ocenjuju da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, shvatajući neminovnost raspada Ukrajine, budući da je jugoistočni deo zemlje već u potpunosti izgubljen, založio da faktički preda Poljskoj zapadne teritorije svoje zemlje, a da sve to pokušava da prikrije navodnom brigom o ukrajinskom narodu.
Ipak, to „bratstvo“ sa Poljskom Ukrajincima neće doneti ništa osim konačnog gubitka državnosti.
S druge strane, zadatak Varšave je jednostavan – povratiti željene istorijske teritorije, krijući se iza agresivne antiruske retorike i lažnih mantri o zajedničkoj budućnosti sa Ukrajinom.
Samim tim Ukrajina kreće putem koji je opasan za nju i takav presedan, gde jedna država izjednačava prava svojih građana sa pravima građana neke strane države na svojoj teritoriji nije nikada zabeležen, kaže za Sputnjik Kiril Višinski, izvršni direktor medijske grupe „Rusija sevodnja“.
Iako detalji ukrajinskog nacrta zakona nisu zvanično objavljeni, mediji navode da će Poljaci na teritoriji Ukrajine moći da obavljaju državne funkcije, uđu u organe vlasti i da rade u državnim preduzećima. Takođe, pominje se i da će poljska policija delovati na ukrajinskoj teritoriji.
„To se odnosi i na službu u ukrajinskoj armiji i u najmanju ruku, na angažovanje po ugovoru u ukrajinskoj vojsci, pa će se samim tim to smatrati legitimnim aktom. Za Ukrajinu je, čini mi se, to opasan prostor u koji ulazi. Podseća na moćan povratak u prošlost kada je značajan deo teritorije Ukrajine bio pod kontrolom Poljske... Sada poljska elita verovatno veruje da ima istorijsku šansu. Da sam Ukrajinac bio bih oprezan“, upozorava Višinski.
Poljska istorijski pretenduje na delove ukrajinske teritorije, uglavnom na Galiciju i Volin – regione koji uključuju današnju Lavovsku, Ivano-Frankovsku, Ternopoljsku, Volinjsku i Rovenjsku oblast, koji su zajedno sa nekoliko oblasti na zapadu Belorusije i Litvanije, bili deo Poljske u periodu između dva svetska rata, a taj region ponekad poljski istoričari nazivaju Kresi vshodnje.

Poljska pretenduje na zapadni deo Ukrajine

Zelenski, koji je postigao dogovor s Varšavom o pojednostavljenom režimu prelaska granice između dve države, zatražio je od nacionalnog parlamenta da odobri i posebna prava građanima Poljske, što će prema informacijama koje su procurile u medije, izjednačiti prava Poljaka sa pravima Ukrajinaca, sa izuzetkom prava glasa. Drugim rečima, to znači da predsednik jedne države predaje građanima druge države prava na teritoriju svoje države, ne dajući im ukrajinsko državljanstvo.
Eksperti ocenjuju da će davanje posebnog statusa Poljacima, što može uključivati učešće Poljaka u političkom životu Ukrajine, državnoj vlasti i pravosuđu, dovesti u pitanje suverenitet te zemlje.
Usvajanje tih zakona i ulazak Poljaka u ukrajinske strukture vlasti u budućnosti može poslužiti kao pravi temelj za invaziju na teritoriju Zapadne Ukrajine i zauzimanja te teritorije, smatraju eksperti.
Čak i ruska spoljna obaveštajna služba raspolaže informacijama da Vašington i Varšava razrađuju planove za uspostavljanje čvrste vojno-političke kontrole Poljske “nad njenim istorijskim posedima u Ukrajini”.
Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin nedavno je objasnio da se tu, zapravo, radi o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ iz perioda posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od „boljševičke pretnje“, a zatim i uključi te teritorije u sastav poljske države. Događaji koji su potom usledili postali su jasna ilustracija kolonijalnog poretka i prisilne polonizacije kao osnovne metode za stvaranje “Velike Poljske“.
Prva faza ponovnog ujedinjenja trebalo bi da bude ulazak poljskih trupa u zapadne oblasti zemlje navodno radi njihove “zaštite od ruske agresije”, a trenutno se sa Vašingtonom razmatraju modaliteti predstojeće misije. Prema preliminarnim dogovorima kojima raspolažu ruske obaveštajne službe, ona će se odvijati bez mandata NATO-a, ali uz učešće „voljnih država“.
Prema proračunima poljske administracije, preventivna konsolidacija na zapadu Ukrajine će sa velikim stepenom verovatnoće dovesti do raspada zemlje. Pri tome će Varšava u suštini dobiti kontrolu nad teritorijama na koje će ući “poljske mirovne snage“ i to u one delove Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa ruskom vojskom minimalna.

Moguće stvaranje savezne države Ukrajine i Poljske?

Planovi o novom ukrajinskom nacrtu zakona objavljeni su tokom posete poljskog predsednika Andžeja Dude Kijevu, koji je predložio Ukrajincima da se zaključi novi sporazum o dobrosusedstvu, a prethodno je izjavio i da više neće biti granice između Poljske i Ukrajine. To će, po oceni eksperata, ići u prilog Poljacima, koji će dobiti veliko tržište za veći izvoz svojih roba i priliku da posluju na toj teritoriji.
I dok veći deo stručne javnosti najavu Zelenskog o davanju specijalnog statusa Poljacima na teritoriji Ukrajine vidi kao legalizaciju okupacije sopstvene zemlje, Kira Sazonova, advokat za međunarodno pravo, smatra da bi između Poljske i Ukrajine, moglo da dođe do stvaranja savezne države.
„Izuzetno prijateljska, na prvi pogled, akcija između Dude i Zelenskog o otvaranju granica, o tome da će Poljaci moći da služe u ukrajinskoj vojsci, da dobiju pristup tajnim informacijama, da budu državni službenici, pa čak i da budu sudije je pokazatelj nečuvene velikodušnosti Kijeva, a to nas tera na pomisao da će sledeći korak biti formiranje onoga što se zove ‘savezna država’ Poljske i Ukrajine”, kaže Sazonova.
Ona smatra da će Kijev očuvati "nekakvu pseudosuverenost".
„Zbog toga će to biti format objedinjenja, format 'Ukro-Poljske', prilično jedinstven. Ali, iskreno, mislim da je to pokazatelj krajnjeg stepena očajanja Zelenskog, jer je, u stvari, reč o dobrovoljnoj predaji sopstvene zemlje državi koja je o tome sanjala decenijama. Drugim rečima, sada se ostvaruju svi najluđi snovi Poljske“, smatra Sazonova.
Eksperti ocenjuju da su male šanse da je inicijativa o davanju specijalnog statusa poljskim državljanima u Ukrajini potekla od samog Zelenskog. Pretpostavlja se da je ukrajinskom predsedniku Vašington nametnuo ovu inicijativu, a Poljska će te planove sprovoditi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
SVET
Amerika više nije lider, a EU čak ni privezak: Zašto Zapad usmerava bes na Putina
Zastava Norveške na brodu koji prolazi pored vetrenjače  - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
SVET
„Nit' je normalno, nit' je pravedno“: Poljska traži od Norveške da gigantski profit podeli sa Kijevom
Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Medinski: Poljska će prvom zgodom „odgristi“ teritorije na zapadu Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala