- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Superhrana“: Ima ga svuda i produžava ljudski vek

CC0 / Pixabay/Pexels / Kikiriki
Kikiriki - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Ako niste znali, kikiriki je „superhana“. I mnogo je razloga zašto bi ga trebalo jesti, ali jedna od najvažnijih posledica konzumacije ove mahunarke i proizvoda napravljenih od nje je – duži životni vek.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica i ona, verovali ili ne, produžava život.
Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, sadrži više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih amino-kiselina do minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum.
Studije su pokazale da bioaktivna jedinjenja koja sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju pregršt drugih dobrobiti za ljudski organizam. Kikiriki je prava pravcata „superhrana“.
Naime, šaka kikirikija ishrani daje oko sedam grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidantima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuvanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.
Masnoće u kikirikiju uglavnom su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obe pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Zdravstvene institucije, uključujući „Ameriken hart asosiejšn“, preporučuju da se - umesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mlečnih proizvoda i masnog mesa - jedu nezasićene masti.
A kikiriki pruža sitost i može pomoći u kontroli telesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše DDL.
Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.
To je verovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju verovatnoću da će imati prekomernu telesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.
Jedna studija objavljena u JAMA pokazala je i da kikiriki može pomoći da se živi duže i zdravije. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali manju verovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka – naročito srčanih bolesti – tokom perioda istraživanja.
Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njegova dostupnost u poređenju sa orašastim plodovima.
Nekoliko drugih velikih studija u koje je bilo uključeno hiljade učesnika takođe je zaključilo da ova mahunarka, kao deo zdrave ishrane, može pomoći da ljudi žive duže.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala