- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sterijino pozorje 67. put: Vitalnost u vreme teskobe /foto/

© Foto : Sterijino pozorje„Izbiračica“ na Sterijinom pozorju
„Izbiračica“ na Sterijinom pozorju - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Svečanom besedom akademika Miodraga Tabačkog, petostrukog dobitnika Sterijine nagrade, 26. maja u Novom Sadu svečano se otvara 67. Sterijino pozorje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovogodišnji pozorišni festival koji traje do 3. juna odvija se pod sloganom „Vreme teskobe”.
U takmičarski program festivala selektor Milivoje Mlađenović uvrstio je devet predstava — pet praizvedbi, od kojih su četiri originalne drame, a jedna — dramatizacija romana.

Snimak vitalnosti i potencijala

„Sterijino pozorje nije, niti je bilo, a valjda neće ni biti ni presek, ni prosek pozorišnog stanja duha, niti stanja pozorišta u Srbiji. Ova manifestacija je, bar tako je doživljava većina pozorišnih delatnika, snimak vitalnosti, kapaciteta i potencijala pozorišnih vrednosti prelomljenih kroz domaću dramsku literaturu“, kazao je selektor Mlađenović.
On je istakao da je najznačajnija tekovina Pozorja da opiše model sveta u kome živimo, ustanovi kakav je dramski izraz tog modela i na osnovu toga vrednuje nastale pozorišne tvorevine.
© Foto : Sterijino pozorje„Godine vrana“ na Sterijinom pozorju
„Godine vrana“ na Sterijinom pozorju - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
„Godine vrana“ na Sterijinom pozorju
Devet predstava koje će biti izvedene u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja su: „Izbiračica“, Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević (Narodno pozorište/Narodno kazalište/ Nepszinhaz, Subotica), „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića ( Narodno pozorište Sarajevo), „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović (SNP i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište), „Godine vrana“, autora i reditelja Siniše Kovačevića (Narodno pozorište Beograd), „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj (Atelje 212), „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića (Pozorište „Deže Kostolanji“), „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića (Kraljevačko pozorište) i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić (Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház i Sterijino pozorje).
U međunarodnoj selekciji „Krugovi“ publika će videti predstave „Ja sam ona koja nisam“ u režiji Paola Mađelija (ZKM Zagreb), „Usidrene“, rediteljke Anastasije Jankovske, kao i „My name is Goran Stefanovski“, u režiji Branislava Mićunovića.

Priča o Milevi Marić Ajnštajn na otvaranju

Na dan otvaranja festivala, van konkurencije će biti izvedena predstava „Mileva“, priča o Milevi Marić Ajnštajn, rađena u produkciji Sterijinog pozorja i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koju izvodi Narodno pozorište iz Sombora.
„Ovogodišnja selekcija ima dosta kurioziteta, ali svakako je jedno od njih i činjenica da Kraljevačko pozorište prvi put nastupa na festivalu što se uklapa u misiju Pozorja da pored toga što promoviše domaći dramski tekst, promoviše i samu pozorišnu delatnost“, ističe selektor Mlađenović.
© Foto : Sterijino pozorje„Mileva“ na Sterijinom pozorju
„Mileva“ na Sterijinom pozorju - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
„Mileva“ na Sterijinom pozorju
Poslednjeg dana festivala biže izvedena predstava u čast nagrađenih, ovoga puta to su „Hrkači“, rađeni po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Selektor Pozorja ističe da je reč o urnebesnoj komediji sa elementima teatra apsurda, čija je tema korona.
O prestižnim pozorišnim priznanjima, Sterijinim nagradama, odlučuje žiri koji radi u sastavu Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac i Zoran Maksimović, teatrolog.
Pored petnaest predstava u različitim selekcijama, 67. Pozorje publici nudi i niz pratećih programa, od predavanja Slobodana Unkovskog na temu čemu umetnost služi danas, izložbe pozorišnog plakata, dečjih likovnih radova „Scena, maska, kostim, lutka“, do postavke pozorišne fotografije Srđana Pabla Doroškog i izložbe pozorišnih kostima, projekta „Dokolica“...
Posle dvogodišnje pauze koju je uzrokovala pandemija, Pozorje će ponovo okupiti studente pozorišnih akademija u okviru Pozorja mladih.
Sterijino pozorje - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
KULTURA
„Godine vrana“ i „Čudo u Šarganu“ u takmičarskom programu 67. Sterijinog pozorja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala