- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Godine vrana“ i „Čudo u Šarganu“ u takmičarskom programu 67. Sterijinog pozorja

© Foto : Novosti: Darko DozetSterijino pozorje
Sterijino pozorje - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
U takmičarskom programu 67. izdanja Sterijinog pozorja, koje se održava od 26. maja do 3. juna, naći će se devet predstava među kojima su „Godine vrana“, „Čudo u Šarganu“ i „Protekcija“, dok će publika u netakmičarskom delu festivala pod nazivom „Krugovi“ moći da pogleda predstave iz regiona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Govoreći o repertoaru pozorišta u Srbiji i regionu, Milivoje Mlađenović, selektor 67. Sterijinog pozorja je istakao da se teskoba, koja dominira našim životima, preselila na pozorišnu scenu.
„To je taj naš uski život, uska palanka i čaršija u kojoj živimo, koja se na nas obrušava i koja nam ne da da dišemo punim plućima. To je osnovno osećanje koje se sa pozornice prenosi na publuku, sa publike na svet u kome živimo. Pri tom najmanje mislim na politiku, već na njene posledice“, kaže Mlađenović za Tanjug.
Prema njegovom mišljenju, pozorišta se dominantno bave novim dramskim delima i to često pristupaju delima dramskih pisaca, imaju poverenja u mlade reditelje i saradnike.
„Ne raduje nas to što naših velikih dramskih pisaca, živih i zdravih, nema ili bar ne u očekivanom broju. Dobro je da se vraćamo i zaboravljenim vrednostima nekih dramskih dela kao što je Nastasijević, naš savremenik Velimir Lukić. To su sve neke dobre tekovine našeg pozorišnog života“, navodi Mlađenović.
Čudo u Šarganu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
KULTURA
Samo kroz stradanje čovek potvrđuje da je čovek: „Čudo u Šarganu“ na sceni JDP-a
U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Kalina Kovačević na sceni Narodnog pozorišta u predstavi „Godine vrana“ - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
KULTURA
Kalina Kovačević: Živimo u vremenu u kome ne postoje sramota, stid i odgovornost (video)
U selekciji su i „Godine vrana“ Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.
U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja.
Predstava u čast nagrađenih biće „Hrkači“ čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala