- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Samo kroz stradanje čovek potvrđuje da je čovek: „Čudo u Šarganu“ na sceni JDP-a

© Foto : Nebojša Babić"Čudo u Šarganu"
Čudo u Šarganu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Premijera predstave „Čudo u Šarganu“ prema čuvenom komadu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena 2. aprila na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Na veoma poseban način mi je važna ova predstava. Ovde ćete videti pravo čudo o našoj poeziji, ili našoj nemoći, veri i neveri, pravdama i nepravdama, težnjama, kalu, o letu u mestu, o nama najboljima i o nama najgorima", kaže Jagoš Marković.
© Foto : Nebojša Babić"Čudo u Šarganu"
Čudo u Šarganu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Kultni komad Ljubomira Simovića, koji je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, obrađuje teme surovosti i patnje, kao i duboko usađena uverenja da je stradanje neminovno.
Grupu moralno posrnulih likova koji su okupljeni u kafani „Šargan“, a izgubljeni na periferiji grada i sveta, autor Simović upliće u gustu mrežu razapetu između prošlosti i budućnosti, kroz dramaturški mozaičnu strukturu i presek tih anti-junaka, gde zapravo nema glavnog lika, već je to drama grupe.
„Nije potrebno približavati drame iz tog vremena sadašnjem, jer je naša realnost ovde, sada u Srbiji prilično odvratna“, kategoričan je reditelj.
Veliki ansambl glumaca igra u novom čitanju antologijske drame: Anita Mančić, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić, Tamara Dragičević, Ljubomir Bandović, Jovana Belović, Sanja Marković, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Aleksej Bjelogrlić i Slobodan Tešić.
Nagrađivana glumica Anita Mančić igra ulogu Ikonije koju je već imala prilike da tumači u verziji ove drame reditelja Dejana Mijača u Ateljeu 212 pre dve decenije.
„Sigurna sam da sam tekst danas dobija više nego ikada zaista pravi smisao. Ovde je pre svega čudotvorac sam po sebi naš pisac komada Ljubomir Simović, što smo znali i ranije. Ali ovde se u predstavi dešava još jedno čudo, a to je sudar čudesnih doajena i mlađih glumaca na čelu sa Jagošem Markovićem. Mislim da će se naša predstava igrati veoma dugo uprkos svemu i za divno čudo“, ističe Anita Mančić.
© Foto : Nebojša Babić"Čudo u Šarganu"
Čudo u Šarganu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Onda je uporedila svoju ulogu nekada i sada, u rasponu od 20 godina.
„Moja Ikonija je sada potpuno drugačija, jer i jesu u pitanju sasvim dve različite predstave. Imala sam sreću da radim sa dva reditelja Dejanom Mijaćem i Jagošem Markovićem koji predstavljaju istoriju našeg pozorišta. Dakle, pisac je isti, komad je isti, ali su ovo dve različite predstave", navodi glumica.
© Foto : Nebojša Babić"Čudo u Šarganu"
Čudo u Šarganu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Govoreći o Simovićevom komadu, Ljubomir Bandović ističe da „čovek jeste čovek samo na osnovu svoga stradanja“, što mu je bolje da izgovori tu misao, nego „Biti ili ne biti“.
„Postoji ideja da je to čudo van nas i da to treba neko da nam donese, predstavi ili pokloni, ne znaju šta treba sa tim da se radi. Ljubomir Simović sa svakim svojim tekstom sve nas vraća na pitanje - ko smo i šta smo na najbolji mogući način”, dodaje Bandović.
Scenografiju predstave potpisuje reditelj Jagoš Marković, dok su u autorskom timu još kostimograf Lana Cvijanović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala