- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska: Pokrenućemo pitanje plaćanja ruskog gasa sa Evropskom komisijom

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov saopštio je da namerava da razgovara sa Evropskom komisijom o pitanju plaćanja ruskog gasa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pokrenućemo pitanje plaćanja ruskog gasa na nivou EK. Stepen solidarnosti i ujedinjenja po tom pitanju trebalo bi da što veći. Ako bude izuzetaka, razmotrićemo ih i proceniti efekat njihovog uticaja na ceo sistem. U ovom trenutku, Evropska komisija je jasno saopštila da je plaćanje gasa u rubljama kršenje sankcija“, rekao je Nikolov u intervjuu za „bTB“.

S tim u vezi, ministar je napomenuo da nema dovoljno informacija o plaćanju gasa i zbog toga čeka dodatna uputstva iz Brisela. On je dodao da će biti održan i sastanak na nivou EK o pitanju zajedničke kupovine gasa.
Nikolov je naveo da nije bilo pregovora o novom ugovoru o snabdevanju sa „Gaspromom“.
„U trenutku kada je država u ratu i očigledno je agresor, a kompanija 'Gasprom' se koristi kao političko sredstvo za stvaranje tenzija u sistemu, a u čisto komercijalnom delu, što je neprijatno, predstavlja nepredvidljivog partnera, mislim da nema razloga da komentarišemo pitanje dodatnih pregovora“, konstatovao je on.
U isto vreme, ministar energetike je potvrdio da će 8. i 23. juna dva tankera iz Sjedinjenih Američkih Država isporučiti tečni gas Bugarskoj, tradicionalno odbijajući da otkrije cenu gasa i ime dobavljača, ali napominjući da je „u trenutku potpisivanja sporazuma u SAD cena gasa bila povoljnija od cene kompanije 'Gasprom eksport'“.
Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
REGION
Bugarski poslanik u EP: Energetska bezbednost je iluzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala