Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Slobodan Reljić: Vezivanje Srbije za Evropsku uniju je ulazak na Titanik – rađa se novi svet /video/

CC0 / Pixabay/PeterBe / Pocepana zastava EU
Pocepana zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Vezivanje Srbije za Evropsku uniju je pogubno – ona je Titanik. EU na Balkanu ne može da uradi ništa što nije u korist Amerikanaca. To najbolje možemo da shvatimo na primeru Vladimira Zelenskog koji je odbio da primi nemačkog kancelara Olafa Šolca, a traži mu finansijsku pomoć za rat u Ukrajini, kaže sociolog i novinar Slobodan Reljić.
Nemačka nije nikakva sila, decidan je naš sagovornik, ona je potpuno razgrađena i ne mora se slušati. U njoj se, prema njegovim rečima, nalazi 119 američkih baza u kojima radi 60 hiljada ljudi, dok se njihov kancelar prisluškuje 24 sata. Razmena Srbije sa EU jeste najveća ali i najnegativnija, ocenjuje naš sagovornik:
„Vrsta razvoja privrede u kojoj vam oni određuju kakve fabrike treba praviti, pa mi onda subvencionišemo radnike, nije bila ni u Indiji kada su Britanci vladali. I mi treba to da branimo? Tu nema nikakve perspektive, posebno kada se u Evropi sudare sa novom cenom energije,“ smatra Reljić.

Hrana – jedan od frontova ukrajinske krize

Ukrajinska kriza uveliko nadilazi ratni front, a jedan od tih frontova je i hrana. Licemerno je što zapad uvodi Rusiji sankcije, a potom optužuje Putina da je on kriv za probleme građana njihovih zemalja.
„To je ratni proces i nema tu nikakvih drugih namera ali u osnovi moramo da razumemo da njima to ide relativno loše. Prema istraživanjima javnog mnjenja više ne prolazi teza da je neko uveo sankcije, a da je Putin kriv za rast cena. Zapad je uvodeći stanje neprekidnog napada na Rusiju stvorio situaciju u kojoj će zaista poskupeti i hrana i gas, pogoršavaće se uslovi života,“ ističe Reljić.

Šta god radili, Rusi su krivi

Rusija se, prema njegovim rečima, sprema da izađe i iz Svetske zdravstvene organizacije koja sprema ugovor sa svetom po kojem će sve zemlje biti obavezne na obaveznu vakcinaciju. Ipak, Rusija će još dugo biti zanimljiva Zapadu, jer je se plaše već vekovima. Taj strah, dodaje on, nije neopravdan.
„Postoji i dimenzija pravoslavlja, a pošto su Rusi najveći, onda su i najopasniji. Kada pričate to u normalnom vremenu onda izgleda kao preterivanje ali u ovakvim vremenima sve postaje jasno – šta god Rusi da rade oni će biti krivi. Međutim, ta propagandna mašina je prenapregnuta, ne očekujem da pukne ali će imati sve manji uticaj, jer deluje samo na Zapadu,“ smatra naš sagovornik.
Srbija je na obodu i pod strašnim je pritiskom ali ostatak sveta zaista ne zanima stav Zapada prema Rusiji, pet šestina čovečanstva ne želi da učestvuje u takvoj stvari, navodi Reljić.
On dodaje da je mađarski premijer Viktor Orban koji se zalaže za neuvođenje sankcija Moskvi, zametak nečega što će se u Evropi dešavati u sve većoj meri, jer će ona u suprotnom nestati.

Zapad sprovodi politički terorizam

Broj zemalja koji je odlučio da ne pristane na pritiske se ne smanjuje, dodaje on, a broj koji je pristao da uvede sankcije Rusiji se ne povećava, uprkos pritiscima. Problem pritiskivača je to što više nema tu silu koju je imao, a da je imao ne bi se Rusija ni usudila da interveniše u Ukrajini. U decembru prošle godine, kada je zapad odbio sve uslove Moskve, naglašava naš sagovornik, desio se „Paks Amerikana.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok
„Naša početna pozicija je bila veoma dobro formulisana – da mi na kojima je izvedeno kršenje međunarodnog prava ne možemo to da podržimo u pravnom smislu ali da ne možemo da uvedemo sankcije iz različitih uslova. Prvo, mi moramo da držimo do sopstvenog integriteta, drugo je što imamo posebne odnose sa Rusijom i što mi koji smo sve to preživeli nemamo pravo da to činimo drugom ako želimo da ostanemo časni. I treće je – zašto bismo mi to radili protiv sopstvenog interesa. Kada dođe nemačka ministarka spoljnih poslova ona ovde vrši politički terorizam ili banditizam. To samo znači da tamo sede ljudi koji su napustili sva pravila društvene komunikacije koja su inače oni stvorili,“ izjavio je Reljić.
Naš sagovornik se nada da će Srbija da smanji glasanje protiv Ruske federacije, a mogli bismo da razmislimo da napustimo i Svetsku zdravstvenu organizaciju, jer malo ko može da poveruje nakon biolaboratorija u Ukrajini da oni rade za dobrobit našeg zdravlja. Ako ništa drugo, onda bar u to morate krajnje da sumnjate, rekao je Reljić.

Neminovno stvaranje novog svetskog poretka

Sastavni deo histerije protiv Rusije je i ulazak Švedske i Finske u NATO, kaže on i naglašava da je to kraj Evrope kao hegemone sile u svetu. Ovo su istorijska vremena i stvari se prelamaju dugoročno, a biografija, recimo, finske premijerke pokazuje da ona nema kapacitet za tako važne odluke.
„Nijedna mala zemlja ne bi sebe dovela u situaciju konfrontacije pogotovo ako nije napadnuta, a izlaže se velikom riziku. Za razliku od finske premijerke, turski predsednik ima zavidnu biografiju i rešio je da situaciju prijema novih zemalja u Alijansu iskoristi za stvaranje sopstvene dobiti. Krajnji rezultat će najverovatnije biti da će NATO biti brojniji za dve zemlje ali da će biti oslabljen za 30 odsto zbog unutrašnjih tenzija ali i neminovnog stvaranja novog svetskog poretka”, ocenio je Reljić.
Sankcije koje EU uvodi Rusiji bile su tema i emisije glavne urednice Sputnjika Srbije Ljubinke Milinčić
Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
Hoće li Evropa konačno pucati sebi u glavu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala