- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko na sastanku sa Putinom: Zapad pokušava da raskomada Ukrajinu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju
Pregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se u Sočiju. Beloruski lider je poručio da Zapad pokušava da rasparča Ukrajinu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„NATO koncentriše svoje snage na zapadnim granica Savezne države Rusije i Belorusije, u Ukrajini se dešavaju neočekivane stvari. Zabrinuti smo, i mi, i vi. Političari preduzimaju korake da raskomadaju Ukrajinu. Zabrinuti smo što su Poljaci i NATO snage spremni da izađu, da tako 'pomognu' u oduzimanju zapadne Ukrajine (teritoriju koja je bila u sastavu Poljske), kao pre 1939. godine“, upozorio je Lukašenko.
Predsednik Belorusije je napomenuo da je to alarmantno, pritom ne samo sa stanovišta aktuelne bezbednosne situacije u regionu.
„To je njihova strategija i za Zapadnu Belorusiju. Držimo oči otvorene. Kao što sam govorio, Ukrajinci će i dalje morati da traže od nas da ne dozvolimo da odvajanja tog zapadnog dela i drugih delova od Ukrajine. To je moj stav“, rekao je Lukašenko.

Sankcije protiv Moskve i Minska pogodile sam Zapad

Govoreći o sankcijama, istakao je da je Zapad očigledno potcenio posledice sankcionih mera protiv Rusije i Belorusije, jer su, kako kaže, one pogodile sam Zapad.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su „živele čitajući svoje medije, a dobile inflaciju... Tamo je za sve 'kriv' Putin”, ironično je rekao Lukašenko. S tim u vezi, ruski predsednik se našalio, rekavši da će „ozbiljno porazgovarati“ sa tim zemljama.
Lukašenko je ocenio da su sankcije Zapada podstakle Moskvu i Minsk da se još aktivnije pozabave ekonomijom.
„Ne shvatajući to, zapadne zemlje su nas podstakle da se još intenzivnije bavimo našom ekonomijom“, rekao je predsednik Belorusije.
On je podsetio da su ranije vlade Belorusije i Ruske Federacije odredile „glavne pravce za zamenu uvoza, čak su približno izračunale koliko će to ispasti“.
„Prilično mala suma je u pitanju, ali pozabavićemo se pitanjem zamene uvoza na domaće proizvode, pre svega kada je reč o određenim komponentima i tome slično“, dodao je beloruski predsednik.

Putin: Ruska ekonomija adekvatno podnosi sankcioni udar

U isto vreme, predsednik Vladimir Putin izjavio je da ruska ekonomija na pravi način podnosi sankcioni udar.
„Želeo bih da primetim da, uprkos svim poteškoćama, ruska ekonomija prilično adekvatno izdržava sankcioni udar. O tome govore svi glavni makroekonomski pokazatelji“, napomenuo je Putin.
On je istakao da aktuelna situacija zahteva posebnu pažnju ekonomskog bloka vlade i da „uopšteno gledano, ti napori imaju pozitivan efekat“.
„Primećuje se i prelazak na trgovinu sa našim partnerima u nacionalnoj valuti, u rubljama“, konstatovao je Putin, dodajući da to doprinosi jačanju rublje.
S tim u vezi, istakao je da to nije ništa novo za Rusiju i Belorusiju, koje već duže vreme trguju u nacionalnim valutama, kao i da se obim samo povećava.
Prema rečima ruskog lidera, Savezna država Rusije i Belorusije jača bez žurbe.
Proveravamo svaki korak, kako bi nas svaki potez jačao iznutra i spolja, kako bi jačao naše političke sisteme, stvarao uslove za njihov razvoj i fundamentalnu, dobru osnovu za ekonomskih razvoj“, naveo je Putin.
Pregovori se odvijaju u rezidenciji ruskog lidera Bočarov ručej, prenela je agencija „Belta“.
Lukašenko je u nedelju doputovao u Soči. Kako je ranije najavljeno, teme sastanka biće integracija dve države, pitanja zamena uvoza domaćom proizvodnjom, ali i sva ostala međunarodna i regionalna pitanja.
Lideri Rusije i Belorusije su se prošli put sastali 16. maja u Moskvi na jubilarnom samitu ODKB-a.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Lukašenko: Sankcije Zapada su razrušile sistem trgovine u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala