- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Cene stanova u Hrvatskoj mogle bi da odu u nebo zbog nove direktive EU

CC0 / Pixabay / Grad Zagreb
Grad Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Već visoka cena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti zbog nove direktive EU - uvođenja obaveze ugradnje solarnih panela za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Europska komisija je nedavno objavila plan „Repauer EU“ za „brzo smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i podsticanje zelene tranzicije“ u kojem je, među ostalim, odredila obaveznu ugradnju solarnih panela u postojeće javne i poslovne zgrade te sve nove stambene zgrade počevši od 2026.
Cena gradnje će sigurno biti veća za nove zgrade, a srazmerno i cena kvadrata za postojeće“, ističu u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG), prenosi Jutarnji list. Iz te komore upozoravaju da trošak ulaganja i održavanja svake zgrade treba gledati u njenom celom životnom ciklusu i tako raditi analizu troškova.
„Ako posmatramo ceo životni ciklus zgrade, onda sigurno u krajnjem ishodu ne dolazi do povećanja troškova zbog ugradnje solarnih panela. Troškovi energije će se time smanjiti, a to je značajna stavka troškova u fazi upotrebe jedne zgrade“, napominju u Komori.
Trošak ugradnje solarnih panela u zgrade kreće od 40 do 70 hiljada kuna, odnosno od 5.000 do 9.000 evra, kaže Stjepan Talan, vlasnik najveće hrvatske fabrike solarnih panela „Solvis“ iz Varaždina.
„Govorimo o ceni instalacije solarnih elektrana snage tri do šest kilovata za porodične kuće i manje stambene zgrade. Tome treba dodati priključak na mrežu koji sada plaća domaćinstvo, a iznosi oko tri hiljade kuna (oko 400 evra) fiksno. U svakom slučaju, solarnim elektranama snage tri do šest kilovata godišnje se proizvodi oko pet do šest hiljada kilovatsati električne energije godišnje i štedi oko pet do sedam tisuća kuna (660 do 920 evra) godišnje na troškovima struje“, rekao je Talan.
Apartman - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
EKONOMIJA
Ko kupuje luksuzne nekretnine po Beogradu: Kvadrat novogradnje i do nekoliko hiljada evra
Zidanje zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
EKONOMIJA
Jagma za strateški važnom sirovinom u Srbiji: Zbog nje bi stanovi mogli da poskupe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala