- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert: Više od 40 odsto Bugara smatra da je NATO kriv za situaciju u Ukrajini

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
Pratite nas
Bugarski novinar i ekspert iz oblasti međunarodnog prava Velizar Enčev negodovao je zbog izjave premijera Bugarske Kirila Petkova o odnosu stanovništva prema Rusiji i naveo da, prema istraživanjima, 44 odsto Bugara smatra da je NATO u potpunosti odgovoran za situaciju u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Bugarski premijer je u intervjuu nemačkom listu „Velt“ detaljno ispričao kako se Bugarska bori sa isključenjem ruskog gasa. On je podsetio da je zemlja nedavno jako zavisila od isporuka iz Rusije, ali je uspela da se oslobodi zavisnosti jer je Vlada nedavno potpisala ugovor o isporukama američkog tečnog prirodnog gasa, dok će tokom leta u eksploataciju biti uveden i interkonektor sa Grčkom.
Ipak, Bugarska se ne može odreći ruske nafte s obzirom da u zemlji postoji samo jedna rafinerija nafte „Lukoil Neftohim Burgas“. Petkov je u intervjuu takođe izrazio čuđenje u vezi sa tim da 20 odsto Bugara još uvek podržava Rusiju.
Sociološka agencija „Galup internešnal“ je objavila rezultate istraživanja u kome su građani odgovarali na pitanja o svom odnosu prema političkim partijama, državnim službenicima i mogućim prevremenim parlamentarnim izborima. U anketi je bilo i pitanje o odnosu građana prema ratnim dejstvima u Ukrajini. Njih 47,1 odsto je izjavilo da se ne slažu sa Vladimirom Putinom, 28,6 odsto je navelo da se slažu, dok njih 24,3 odsto nije odgovorilo.
Početkom maja je britanska analitička kompanija „JuGov“ objavila rezultate istraživanja o odnosu Evropljana prema situaciji u Ukrajini. Najmanji broj ispitanika u Bugarskoj krivi Rusiju za dešavanja (23 odsto smatra da je odgovornost potpuno na Rusiji/Rusija je odgovornija od NATO-a, 20 odsto ne zna, 13 odsto je navelo da NATO i Rusija nose istu odgovornost, dok 44 odsto smatra da je odgovornost u potpunosti na NATO-u/NATO ima veću odgovornost od Rusije).
Prema rečima Enčeva, ocena Petkova na temu broja Bugara koji podržavaju Rusiju ga takođe čudi i smatra da takvih Bugara ima minimum dva puta više.
„S obzirom da oni dobro znaju uzroke rata, to je kao ogromna odgovornost NATO-a, čije je širenje na istok primoralo Moskvu da reaguje, kao i to što je Zelenski sabotirao Minske sporazume, a pored toga i ukrajinski teror nad Rusima u Donbasu (verovatno je mislio na Donjeck) i Lugansku“, napisao je novinar na Fejsbuku.
Ekspert je ponašanje premijera nazvao „besnom rusofobijom“, koja odaje „mizernu spoznaju u istoriji i ponižavajući nedostatak geopolitičke vizije“.
„Međutim, hteo bih da vidim, a to će se uskoro dogoditi, kako on Ruse moli za gas i kako se odriče svojih osuda ‘benzinske pumpe sa raketama’ (26. februara Petkov je, govoreći o ulozi ruske ekonomije u svetu, uporedio zemlju sa „benzinskom pumpom sa raketama)“, zaključio je Enčev.
Ranije je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov rekao da Bugarska nije imala razloga da odustaje od ruskog gasa.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert o gasu: Moskva ne drhti pred Sofijom koja ispunjava geopolitičke naloge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala