- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ekspert o gasu: Moskva ne drhti pred Sofijom koja ispunjava geopolitičke naloge

© Sputnik / Iliya PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Odluka Bugarske da odbije šemu plaćanja gasa koju je predložio „Gasprom“ i dalji prekid snabdevanja je ispunjenje geopolitičkog naloga, smatra bugarski sociolog Ivo Hristov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ekspert je sa ironijom reagovao na izjave bugarskog premijera Kirila Petkova da se Sofija „za samo nekoliko nedelja oslobodila zavisnosti od ruskog gasa“.
„Da, tako je. 'Naterali smo Rusiju da zadrhti' i izgubila je 'veliko' bugarsko tržište od tri milijarde kubnih metara. Ukratko, vlast ispunjava geopolitički nalog. Taj nalog je jednostavan i jasan – nema snabdevanja energentima iz Rusije i nema resursa za tu zemlju“, rekao je ekspert za Bugarski nacionalni radio.
Prema mišljenju Hristova, to naređenje se sprovodi u okviru bitke između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije na teritoriji istočne Evrope.
Istovremeno, on je prokomentarisao i saopštenja vlade o predstojećim isporukama američkog tečnog prirodnog gasa i azerbejdžanskog gasa. Podsećanja radim ostvaren je dogovor sa SAD o dva tankera za jun, a cena takve isporuke bi, kako je rekao premijer, trebalo da bude niža od cene isporuka „Gasproma“.
Sociolog je naveo da su „alternativni izvori energenata“ američki energenti, a da je azerbejdžanski gas takođe ruski.
„Nalazimo se ovde, a najveći izvor gasa je na severoistoku, ali problem je što je taj izvor u otvorenom ratu sa našim geopolitičkim mentorom. A rezultat je to što vidimo“, konstatovao je Hristov.
Kako kaže, „Gasprom“ nije obustavio nijedno snabdevanje. Kompanija je jednostavno ponudila da kupi rublje za evre navedene u ugovoru kako bi plaćala isporuke, dodao je. On je skrenuo pažnju na to da evropske zemlje pristaju na uslove „Gasproma“ i otvaraju račune u rubljama.
Hristov je takođe podsetio da je vlada unapred bila spremna da odustane od ruskog gasa. Međutim, on smatra da u stvarnosti vlada nije imala nikakav akcioni plan, uprkos dogovorima o snabdevanju američkim i azerbejdžanskim gasom.
„Da smo imali plan, imali bismo rezultat. Postoji nalog i postoji njegovo ispunjenje“, zaključio je bugarski sociolog.
Vlada se u ponedeljak sastala sa organizacijama poslodavaca u vezi sa poskupljenjem struje i obećala im naknadu za plaćanje struje. Visina naknade mogla bi da dostigne 80 odsto. Poznato je da će u maju cena gasa biti veća za 14,3 odsto nego u aprilu, a u julu bi trebalo da se smanji. S tim u vezi, premijer je danas izjavio „da će to omogućiti bugarskom biznisu da ne brine o maju i junu.
„Istovremeno, dogovorili smo se da će cenu prirodnog gasa u maju, koja će biti veća nego u aprilu, takođe nadoknaditi država“, dodao je Petkov.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Morali smo da pokažemo da smo protiv Rusije i sad plaćamo cenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala