- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski ministar: Morali smo da pokažemo da smo protiv Rusije i sad plaćamo cenu

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Bugarska nije imala razloga da odustaje od ruskog gasa, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Znate zašto smo odustali od gasa? Sve je veoma jednostavno. Prve dve zemlje koje su morale da plate gas trebalo je da pokažu da su odlučno protiv Rusije. Prva takva zemlja je bila Poljska, tamo je sve jasno. Druga je Bugarska i ona je morala da pokaže da je na istom nivou sa Poljskom. Evo pokazali smo i sada plaćamo – umesto da plaćamo manje za gas, jer je u maju njegova cena trebalo da se snizi 23-24 odsto. Ali mi smo tu cenu napravili duplo većom“, ocenio je Ovčarov za „Bugarsku slobodnu televiziju“.

Po njegovim rečima, izjava premijera Bugarske o pokušaju „Gasproma“ da reketira Bugarsku je apsurdna. On se zapitao ko je tačno na gubitku zbog uvođenja „glupih i licemernih sankcija“ protiv Rusije.

„Rusija je ovom pitanju pristupila na ovaj način iz jednog jedinog razloga – u raznim bankama su zaplenjena sredstva u vrednosti od 300 milijardi. Rusija više nije želela da rizikuje da negde budu zamrznute isplate, na primer, u 'Gasprombanci'“, rekao je Ovčarov.

Bivši ministar privrede Rumen Gečev smatra da će po pitanju gasa pozicija Bugarske u narednim mesecima zavisiti od toga da li će Evropa realizovati „svoj sumanuti plan” da potpuno prekine isporuke ruskog gasa.
On smatra da isporuke američkog tečnog prirodnog gasa za jun, koje je dogovorio premijer Kiril Petkov, ne mogu biti jeftinije od gasa iz cevi.

„Isporuke gasa tankerima biće jeftinije od isporuka kompanije 'Gasprom' samo pod jednim uslovom – ako SAD plate razliku između tržišne vrednosti i cene isporuka“, smatra Gečev.

Bugarski premijer danas je izjavio da će isporuke američkog tečnog prirodnog gasa za jun biti jeftinije od tržišne cene „Gaspromovog“ gasa. Ugovor je sklopljen sa američkom kompanijom koja će isporučivati gas bez posrednika. Bugarska je takođe uspela da se dogovori oko isporuke azerbejdžanskog gasa, koji će početi da stiže u Bugarsku bez interkonektora između Grčke i Bugarske. Interkonektor još nije završen, a ranije je njegov završetak bio uslov za isporuke gasa iz Azerbejdžana.
Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Bivši bugarski zamenik ministra: Glupo je tvrditi da je američki gas jeftiniji od „Gaspromovog“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala