- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski zamenik ministra: Glupo je tvrditi da je američki gas jeftiniji od „Gaspromovog“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
U Sjedinjenim Američkim Državama gas prodaju privatne kompanije, a ne potpredsednica SAD Kamala Haris, komentarisao je bivši bugarski zamenik ministra energetike Javor Kujumdžijev saopštenje bugarske Vlade da su premijer Kiril Petkov i Kamala Haris dogovorili isporuke „tečnog prirodnog gasa“ Bugarskoj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Isporuke bi trebalo da počnu u junu, pritom, cena takvog gasa bi trebalo da bude niža od cene koju daje „Gasprom“, navodi se u saopštenju.
Ekspert je nazvao glupim tvrdnje da takve isporuke mogu biti jeftinije za Bugarsku. On je naveo da transport gasa cevovodom košta manje, dok u slučaju tečnog prirodnog gasa kupac mora da plati za njegovo pretvaranje u tečnost, za transport i regasifikaciju. Pored toga, grčki terminal „Revitusa“, kroz koji će teći tečni prirodni gas, ima ograničene kapacitete.

„Štaviše, dok smo imali ugovor sa ‘Gaspromom’, mi smo bili jedni od onih koji su dobijali najjeftiniji gas u Evropi. Jedina varijanta u kojoj bi tečni prirodni gas bio jeftiniji od ruskog gasa je ako nam ga poklone“, izjavio je Kujumdžijev u intervjuu televiziji „Eurokom“.

Bugarski portal „Epicentar“ sumnja u verodostojnost izjave Vlade da je postignut dogovor o gasu i navodi da je premijer pokušao da javnost ostavi u zabludi. Portal je skrenuo pažnju i na činjenicu da u saopštenju Bele kuće nema ni reči o tim isporukama.
U saopštenju se navodi da je Haris zahvalila Petkovu za podršku koju Bugarska pruža Ukrajini. Strane su se usaglasile da je potrebno nastaviti diversifikaciju snabdevanja energijom u Evropi kako bi se oslobodila zavisnost od ruskih energenata.
Luka Varna, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Amerika neće besplatno dati gas, usloviće nas Severnom Makedonijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala