- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši bugarski ministar: Amerika neće besplatno dati gas, usloviće nas Severnom Makedonijom

© Sputnik / Sergeй LidovLuka Varna, Bugarska
Luka Varna, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Sadašnja bugarska Vlada je odgovorna za nivo inflacije i rast cena, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov i dodao da Amerika neće besplatno dati tečni prirodni gas, već će Bugarsku usloviti ulaskom Severne Makedonije u EU.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sredinom aprila premijer i ministar finansija Asen Vasiljev izjavio je da je inflacija prisutna u svim zemljama Evrope, ali je Bugarska siromašnija i u njoj se inflacija više oseća. Danas je ministar za inovacije i rast Danijel Lorel izjavio da Vlada radi na paketu mera „protiv inflacije do koje je došlo zbog Putinove invazije na Ukrajinu“.
Prema mišljenju Karakačanova, odgovornost za ekonomske probleme je na samoj Vladi i vezu sa tim nema „ni Putin, ni jermenski pop“ (žaliti se jermenskom popu je bugarski frazeologizam iz perioda kada se zemlja nalazila pod Osmanskom imperijom, kada je bilo moguće jermenskom popu doći sa žalbama, ali je zbog njegovih vrlo ograničenih ovlašćenja, žalovanje bilo beskorisno).
Bivši ministar je situaciju sa prekidom isporuka ruskog gasa i daljim akcijama nazvao „mutnim poslom“. O obustavi isporuka gasa je postalo izvesno 26. aprila, međutim, prema rečima Karakačanova, vlada se još 8. aprila dogovorio sa posrednicima, zahvaljujući kojima će gas i dalje biti isporučivan, ali njegova vrednost će biti 35 odsto veća.

„Ovde je reč o velikom mutnom poslu, a ne o principijelnoj evroatlantskoj poziciji. Zato što si ti kao premijer položio zakletvu na Ustavu Republike Bugarske, zakleo si se u Narodnoj skupštini da ćeš braniti interese bugarskog naroda. Da ćeš štititi, a ne pljačkati. Jer je to čista pljačka! Ono što ovi ljudi rade, niko nije radio ranije u Bugarskoj“, izjavio je Karakačanov u intervjuu portalu „Epicentar“.

Bivši ministra je kritički ocenio i posetu bugarskog premijera Kirila Petkova Sjedinjenim Američkim Državama. Naveo je da je danas vladina služba objavila da je Petkov sa potpredsednicom SAD Kamelom Haris uspeo da se dogovori o isporukama tečnog prirodnog gasa, a njegova cena će biti niža nego cena ruskog gasa. Dan ranije je Karakačanov bio skeptičan prema ovoj mogućnosti. Prema njegovim rečima uslov za takav dogovor može biti izdaja nacionalnih interesa po pitanju ulaska Severne Makedonije u EU.

„Tečni prirodni gas ne može biti besplatan i njegova isporuka ne može da počne od sutra. Čak i ako se desi čudo i on počne da teče od sutra, eksperti se kategorički odnose prema tome da tečni naftni gas iz SAD ne može da kompenzuje isporuke ruskog gasa iz gasovoda za celokupnu Evropu. Posao je uvek uzajamni interes. Ako pretpostavimo da je dogovor da se Makedoniji dozvoli da uđe u EU, mi da dobijemo tečni prirodni gas, a da Amerikanci pobede jer su uspeli da ostvare svoju želju da Skoplje započne pregovore sa EU do kraja juna. Ako dobijemo besplatan gas, to je uslov za pregovore o ovoj temi“, zaključio je Karakačanov.

Podsetimo, ranije je objavljeno da Bugarska namerava da uloži veto na odluku Evropske unije o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Zapad će izgubiti u energetskom ratu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala