- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vasilije koji „nema plan“ je Evropi pokvario sve planove

© AP Photo / Darko VojinovicVasilije Micić
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Srpski košarkaš Vasilije Micić dominirao je na završenom Fajnal foru Evrolige i odveo je svoj Efes do druge vezane titule prvaka Evrope. Izabran je je za najboljeg igrača turnira, ali se postavlja pitanje kako je moguće da nije bio u prvoj petorci turnira? I zašto nije dobio MVP titulu za sezonu? Odgovore je dao sam Micić, briljantnom igrom u Beogradu.
Već na prvom polufinalu videlo se koliko Vasilije odskače kvalitetom, a najbolji mogući odgovor na to bila je njegova trojka u poslednjoj sekundi utakmice kojom je odveo Efes do trijumfa, kasnije i finala.
Protiv Reala u borbi za trofej odigrao je nekoliko ključnih akcije, pogodio je važnu trojku za prednost, a onda i asistirao dva puta Tiboru Plajsu posle čega je i moćni Kralj morao da prizna kapitulaciju.
Posle svega, postavlja se pitanje kako je moguće da Vasilije Micić sa ovakvim kvalitetima i sezonom nije ušao u prvu petorku takmičenja, a onda i zbog čega nije odabran za MVP cele sezone.
Na ruku svima koji su birali ne ide ni to što je Vasa već formiran igrač, nikoga nije iznenadio ovakvim partijama u Beogradu i bio je branilac MVP titule osvojene prošle sezone (kada je bio i MVP prvenstva i MVP Fajnal fora).
Nikoli Mirotiću svaka čast, niko ne spori njegove igračke i ljudske kvalitete, ali je konačni epilog u Beogradu stavio znak pitanja iznad toga ko je najbolji košarkaš trenutno u Evropi. Vasa pored titule najboljeg igrača finalnog turnira drži i titulu „Alfonso Ford“ koja se namenjuje najboljem strelcu.
Ispred srpskog košarkaša u izboru za najbolju petorku našli su se Šejn Larkin i Majk Džejms i time su predstavnici medija, navijači, kapiteni i treneri evroligaških timova, koji su glasali, verovali da su završili posao što se tiče izbora bekova.
S obzirom na to da je Vasa dobio „Alfonso Ford“ trofej, moglo se naslutiti da je ideja bila da se i Šejn Larkin nagradi, a bilo je mnogo da se stave dvojica igrača iz istog tima pa je Vasa morao da se zadovolji drugom petorkom.
Na kraju može da ostaje žal što Vasilije nije pokupio još koju nagradu, a možda smo se i mi u Srbiji malo navikli na uspehe jer je čak i MVP NBA lige iz naših redova, a prošle sezone je i Miloš Teodosić uzeo takvu nagradu u Evrokupu.
Plan Evrope je bio takav, da se nagrade podele na nekakav način i možda Micić nema MVP priznanje ligaškog dela sezone Evrolige, možda nije u prvoj petorci, ali kada je bilo najvažnije pokazao je od čega je sazdan.
Kao što je i sam istakao, on nema unapred smišljen plan kako će da igra, što dovodi protivnike do ludila i tera ih na grešku, što je primetio i košarkaš Monaka, Majk Džejms.
„Ili udvojite Micića i pustite Moermana da nađe rešenje ili ga faulirate i imate poslednji napad. Ne treba nikada dopustiti Miciću ili Larkinu da izolacijom rešavaju utakmicu. Ali, ja sam samo gledalac koji posmatra meč“, napisao je Džejms.
Čak je i sam Micić objašnjavao zašto ga u Evroligi tako teško čuvaju. U finalu je ubacio 23 poena.
„Ne bih znao da opišem nijednu svoju utakmicu, nemam plan, igram svaku drugačije, mislim da je tako najteže da se igra protiv takvih igrača. Nemam ja preveliko mišljenje o sebi, osim toga da sam srećan da imam motivaciju da igram iznova i iznova“, objasnio je Micić.
Planovi su nešto na šta se Micić ne osvrće, to je imalo veliki uticaj na to da planovi njegovih rivala propadnu, čak i velikih trenera kakvi su Jorgos Barcokas i Pablo Laso, prvi u polufinalu nije znao šta da očekuje pri nerešenom rezultatu, posle čega je usledila trojka za pobedu, a drugi je potpuno pogubio konce u finišu finala i dozvolio Micićevoj četi da ostvari pobedu.
„To je bio težak trenutak odluke za nas. Imali smo tri sekunde razlike na satu, mislio sam da ćemo imati siguran skok ukoliko promaše i dovoljno vremena da poentiramo. Oni su igrali veoma pametno poslednji posed. Ako me sada pitate da li je trebalo da pravimo faul, da, trebalo je da pravimo faul“, rekao je Laso.
Šta bi dalje Vasa trebalo da uradi? Ostanak u Evropi ili NBA? On nema odgovor na to pitanje i sasvim je jasno da će tokom leta ponovo „čitati“ igru i videti šta je najbolji potez.
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
SPORT
Životne lekcije šampiona: „Za koga obećavaš, ako ne pokazuješ na delu?“ /video/
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
SPORT
Ataman nije dozvolio da Micić bude meta ukrajinske provokacije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala