- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otrovne materije u peni za brijanje - 10 razloga zbog kojih su štetne

CC0 / Pixabay/Sammy-Sander / Brijanje
Brijanje - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
Pratite nas
Mnogi bez pene za brijanje ne mogu da započnu svoje jutro, ali ukoliko već dugo koristite neku od pena za brijanje obratite pažnju na sledeće razloge zbog kojih bi trebalo da sa tim napravite pauzu. Takođe, uvek čitajte sadržaj.
Sveprisutna aerosolna konzerva penom za brijanje koristi se još od pedesetih godina 20. veka. Međutim, sastojci kreme za brijanje mogu biti štetni kada te hemikalije dođu u dodir sa kožom, piše B92.

1. Surfaktant hemikalije

Surfaktanti su veštačka maziva koja uzrokuju da koža postane alkalnija, što joj otežava prirodno hidriranje, uzrokujući da koža postaje suva i brže stari.

2. Mineralna ulja

Mineralna ulja su takođe dizajnirana da podmazuju kožu tokom brijanja, pokazalo se da zatvaraju pore i povećavaju iritaciju kože. Kreme za brijanje mogu biti toksične jer ova mineralna ulja podstiču zatvaranje pora kože, ne dozvoljavajući otpuštanje toksina i povećavajući učestalost infekcija i akni.

3. Rastvarači i konzervansi

Iritirajući gas rastvarača koristi se za održavanje pritiska unutar pakovanja, a konzervansi da bi se omogućio veoma dug vek trajanja.

4. Sredstva za umrtvljivanje

Mnogi proizvodi za brijanje sadrže hemikalije koje deluju kao umrtvljujući agensi tako da se ne osećaju ogrebotine tokom brijanja. Ovi agensi se takođe mogu apsorbovati kroz kožu.

5. Mirisi

Proizvođači često dodaju mirise u kremu za brijanje, ali to su i hemikalije koje mogu izazvati alergene, a takođe su povezane sa glavoboljom, vrtoglavicom, osipom i iritacijom kože.

6. Glikoli

Uobičajene hemikalije uključuju propilen glikol, butilen glikol i etilen glikol. Oni izazivaju suvu kožu, osip, dermatitis i mogu čak doprineti poremećajima krvi i bubrega.

7. BHT

Butilirani hidroksitoluen takođe (BHT) može izazvati iritaciju kože, očiju i pluća, kao i poremećaj hormona. Ovu hemikalija je američka Federalna agencija za toksične supstance i registar bolesti 1992. godine proglasila za jednu od najotrovnijih hemikalijama.

8. Isopetan

Kreme za brijanje često sadrže ovaj rastvarač koji pomaže da se neki sastojci rastvaraju u druge i mogu izazvati suvu kožu, vrtoglavicu, glavobolju, dermatitis i iritaciju nosa i grla.

9. Palmitinska kiselina

Korišćena kao emulgator za ravnomerno mešanje formula kreme za brijanje, pokazalo se da ovaj sastojak izaziva dermatitis.

10. Šteta po životnu sredinu

Zbog mnogih hemikalija koje se nalaze u proizvodima za brijanje, oni se ne mogu rastvoriti u vodi, što ih čini opasnim po životnu sredinu. Izbegavanje upotrebe proizvoda za brijanje znači manje pakovanja i manje kancerogenih materija u zemlji, vazduhu i domu.
Bradati muškarac - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li su ženama privlačniji bradati ili obrijani muškarci: Naučna studija daje odgovor
Ruski seljaci - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Kako je Petar Veliki naredio podanicima da obriju brade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala