- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko arheološko istraživanje u Srbiji: Tajne stare 8.000 godina /foto/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaArheološka istraživanja
Arheološka istraživanja - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Iskopavanje na arheološkom nalazištu na trasi auto-puta Ruma – Šabac u ataru sela Klenak jedno je od najvećih u istoriji srpske arheologije. Dosadašnja istraživanja pokazala su da su na tom prostoru živeli ljudi u gotovo svim epohama, a nalazi su stariji od 8.000 godina.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Novi auto-put otkrio je deo prošlosti. Na lokalitetu Adžine njive-Brajkovo 2, pronađeni su brojni predmeti, grobnice, ostaci spaljenih kuća. Za osam meseci, prekopano je i istraženo gotovo pet hektara.
Ispod plodnih oranica u ataru Klenka, pronađeni su delovi košnica koje pripadaju starčevačkoj kulturi. To govori da je Srem pre 8.000 godina bio kolevka pčelarstva.
„Ovo nam ukazuje da su već tada počeli da pripitomljavaju pčele. Ostalih nalaza je toliko, da kada dođete u onaj stadijum da ne možete da izdvajate. Iz Antičkog doba to su te olovne ikone podunavskog konjanika, i naravno ti nalazi iz bakarnog doba koje ukazuje na ritualno pohranjene lobanje“, objašnjava dr Miroslav Kočić sa Arehološkog instituta.
Nalazište na trasi auto-puta nedaleko od reke Save pokazalo je da su se tu hiljadama godina, kontinuirano smenjivale različite kulture.
„Ustvari se nalazimo usred jednog ekonomskog kompleksa, koji je služio za preradu žitarica i za njihovo čuvanje i skladištenje. U isto vreme, na istom ovom mestu samo mnogo ranije su stanovali Vinčanci. Na istom mestu imamo ostatke njihovih kuća koje su bile raspoređene tik jedna uz drugu. Čitav ovaj krug je ograđen zaista moćnim, širokim dubokim vinčanskim odbrambenim sistemom koji nam ukazuje da taj period nije bio baš tako miran“, ističe dr Dragan Milanović sa Arheološkog instituta u Beogradu.
O istorijskom bogatstvu u ataru sremskog sela svedoči i pronađeno oružje, oruđe, novac i različite figure. Deo predmeta biće izložen u rumskom Zavičajnom muzeju.
„U prvim našim radovima, nađeno je srednjovekovno naselje. Mi do sada u Srbiji nemamo mnogo takvih istraženih naselja. Pogotovo ne u ovakvom obimu tih nekih seoskih naselja. Ono što je zanimljivo da su neke objekte koji su korišćeni u primarne svrhe čuvanja hrane i deponovanja predmeta, kasnije koristili za suzbijanje bolesti, zato što smo našli životinje koje nisu kasapljene“, navodi Uroš Nikolić iz Zavičajnog muzeja u Rumi.
Arheološko nalazište je veće nego što se u početku mislilo. Trenutno se istražuje deo koji će prekriti put. Plan je da ovaj lokalitet bude dostupan i turistima, prenosi RTS.
Tvrđava Koznik - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U srpskom srednjevekovnom gradu pronađen redak predmet
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
SRBIJA
Na prelazu Gostun pronađena nekropola sa stećcima
Tvrđava Kupinik kod Kupinova u Sremu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Poslednja prestonica Srbije: Arheolozi istražuju tvrđavu koja je bila čuvar srpskog identiteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala