Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na prelazu Gostun pronađena nekropola sa stećcima

CC0 / Unsplash/Grianghraf / Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Prilikom radova na proširenju teretnog terminala na graničnom prelazu Gostun, između Srbije i Crne Gore, pronađena je srednjovekovna nekropola sa stećcima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Radovi na izgradnji dodatne trake teretnog terminala su obustavljeni, a arheološka istraživanja trajaće do polovine maja.
„Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva je zadužen za istraživanje na ovom lokalitetu. Jedan deo stećaka je izmešten u neposrednu okolinu mesta pronalaska i oni će biti konzervirani i dostupni posetiocima. Prijepoljski muzej je uključen kao muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi lokalitet i jedan arheolog iz muzeja učestvuje u radovima”, rekao je Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.
Prilikom iskopavanja pronađeni su i ljudski skeleti, u početku manjih dimenzija, tačnije dečiji, ali kako su radovi odmicali naišlo se i na skelete odraslih ljudi, prenosi Tanjug.
„Kada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje Muzeju u Prijepolju koji je teritorijalno nadležan. Skeleti će biti smešteni u posebne kutije”, dodao je Bećirović.
Do sada je pronađeno oko desetak staćaka, ali će izmešteni biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, nakon završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.
Inače, stećci su nadgrobni spomenici nastali u periodu od 12. do 16. veka. Nalaze se na prostoru Bosne i Hercegovine, gde ih ima najviše, ali i graničnim delovima Hrvatske, Crne Gore i Srbije, gde se prostiru u zapadnim delovima države.
Od 2016. godine, stećak je uvršten na UNESKO listu svetske kulturne baštine, kao zajedničko kulturno blago Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala