- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin: Udahnućemo novi život raketno-kosmičkim preduzećima u oslobođenom delu Ukrajine

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Generalni direktor ruske državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin smatra da bi ta kompanija mogla da udahne novi život raketno-kosmičkim preduzećima Ukrajine, na teritorijama koje su oslobođene tokom specijalne operacije Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je još dodao i da su domaće kompanije sposobne za supstituciju uvoznih proizvoda koji nedostaju Rusiji.

„’Roskosmos’ može da uspostavi potpuno normalno funkcionisanje takvih preduzeća, otvori radna mesta za građane na oslobođenim teritorijama. Mi zaista vrlo ozbiljno posmatramo takvu mogućnost“, istakao je on za TV „Rusija 24“.

Kako je precizirao, u Kijevskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti postoje preduzeća koja su nekada bila „neodvojivi deo jedinstvene kosmičke porodice“ bivšeg SSSR.
On je posebno istakao konstruktorski biro „Južmaš“ i „Južmašzavod“ koji se nalaze u Dnjeptropetrovskoj oblasti. Fabrika je, prema Rogozinovim rečima, kopija Mašinskog kombinata u Krasnojarsku gde se proizvodi najnovija ruska interkontinentalna raketa „Sarmat“.
Rogozin je pomoć ukrajinskih raketnim preduzećima, koju može da pruži „Roskosmos“, uporedio sa načinom na koji su obnovljena brodogradilišta na Krimu nakon njegovog ulaska u sastav Rusije 2014. godine.

Ruske kompanije sposobne da zamene uvozne proizvode

Šef državne korporacije takođe je objavio da je „Roskosmos“ zajedno sa Ministarstvom za inudstrijska pitanja pripremio plan po kome će preduzeća državne korporacije preuzeti na sebe proizvodnju sastavnih delova neophodnih ruskoj industriji.
„Naše kompanije su kompetentne u mnogim oblastima, a danas priskaču u pomoć kolegama iz drugih ruskih korporacija“, istakao je on.
Rogozin je zaključio da nedostaci u zameni uvoznih proizvoda poslednjih godina mogu biti nadoknađeni upravo zahvaljujući uzajamnoj podršci i solidarnosti ruske mašinske industrije.
Ruski predsednik Valdimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Nakon otpočinjanja operacije, usledile su brojne sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.
Ruski predsednik Vladimir Putin i šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Rogozin razgovarao sa Putinom o pravljenju savremenih borbenih sistema i interkontinentalnih raketa
Šetnja svemirom ruskog kosmonauta - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
RUSIJA
Rusija prekida svemirsku saradnju sa Evropom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala