- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Prži bespilotne letelice: Rusi testirali novi borbeni laser

© Sputnik / Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje laserskog kompleksa Peresvet
Testiranje laserskog kompleksa Peresvet - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Rusija je testirala borbeni laser koji je sposoban da sprži neprijateljske bespilotne letelice na rastojanju od pet kilometara za samo pet sekundi. Novo oružje je prilično efikasno, jeftino, opasno po protivničke dronove a, kako ističu ruski eksperti, uveliko se nalazi u službi ruskih Oružanih snaga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vicepremijer Rusije Jurij Borisov saopštio je 18. maja tokom edukativnog maratona „Novi horizonti“ da je ruska država testirala novi borbeni laser sposoban da uništi bespilotne letelice na rastojanju od pet kilometara za samo pet sekundi. Borisov navodi da je Rusija razvila, kao i da masovno proizvodi laserske sisteme koji su sposobni na termičko uništavanje različitih sredstava.
Prema njegovim rečima, tokom testiranja novog oružja, bespilotna letelica je „jednostavno izgorela i nestala sa lica mesta“. Borisov smatra da će u narednim decenijama lasersko i elektromagnetno oružje zameniti konvencionalno oružje.

Efikasno, jeftino i opasno

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Andrej Golovatjuk, borbeni laser je nova vrsta oružja koja je prilično efikasna.
„Ovo oružje ne zahteva nikakve posebne materijalne troškove. Nema potrebe za korišćenjem municije ili projektila. Najvažnije je da ima struju. U sposobnim rukama ono je veoma opasno po neprijatelja“, naglašava stručnjak.
Predsednik fondacije „Osnovanije“ Aleksej Anpigolov objašnjava da je borba protiv neprijateljskih dronova prilično težak zadatak — mnoge bespilotne letelice su prilično jeftine i upotreba skupih protivvazdušnih raketa za njihovo uništenje je samo bacanje novca.
„Protivnik prilikom sukoba može da koristi lažne mete, kao i dronove koji skreću pažnju. Raketni sistem koji se u tom trenutku nalazi na poziciji se može isprazniti, a zatim odneti na punjenje. Takođe, ni rakete nisu beskonačne. Ovo nije kompjuterska igra“, ističe ekspert.
Za punjenje baterije borbenog lasera u većini slučajeva koristi se dizel gorivo, dodaje sagovornik i naglašava da ovo oružje ima ozbiljan potencijal, kao i da je prilično efikasno u borbi protiv bespilotnih letelica.

Rusi prednjače u proizvodnji naoružanja

Borbeni laseri u velikim količinama biće isporučeni trupama već 2024.godine, a prema rečima ovo stručnjaka, najvažnije je da se završi testiranje oružja, kao i da se identifikuju njegove prednosti i mane.
„Posle toga neće biti teško proširiti proizvodnju jer je ovo oružje već dobro poznato i savladana tehnologija“, ističe on.
Prema rečima Golovatjuka, Rusija je uvek prednjačila u proizvodnji naoružanja.
„Naše oružje se razvija veoma dugo. Ono pokazuje da je veoma efikasno. Možemo da kažemo da je ruska država jedna od vodećih zemalja u proizvodnji najnovijeg naoružanja“, naglašava sagovornik.
Podsetimo, Rusija zauzima oko 20 odsto svetskog tržišta naoružanja, a ukupna vrednost narudžbina je oko 50 milijardi dolara. Glavni kupci ruskog oružja su Indija, Kina, Alžir, Egipat. Paket narudžbina već godinama je oko 50 milijardi dolara, a godišnje se izvozi naoružanje u vrednosti od 14 do 15 milijardi dolara.
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
RUSIJA
Jedan „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koji Rusija smatra neprijateljskim
Tenkovi T-90 Proriv  - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Ruska vojska dobila nove tenkove T-90M „Proriv“ /video/
Tenk T-34-85 na vojnoj paradi povodom 73. godišnjice Dana pobede u Drugom svetskom ratu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Raketni sistemi „Tornado-G" prvi put na Crvenom trgu za Dan pobede /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala