Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pomirenje sa Skopljem udarac svima koji bi da drobe SPC - to nije kraj geopolitičkih mešetarenja

© Sputnik / Lola ĐorđevićArhiepiskop ohridski i makedonski Stefan
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Pomirenje SPC i makedonske crkve je veliki istorijski i duhovni korak, kao i udarac svima koji su težili i teže drobljenju srpske crkve, ocenjuju istoričari Jovan Janjić i Miloš Ković, ali istovremeno pozivaju na oprez jer, kako kažu, politička i geopolitička uplitanja sa strane neće prestati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Patrijarh srpski Porfirije je dobro rekao da se desilo čudo – posle 55 godina SPC će ponovo imati službu na celom svom kanonskom podrčju i to je veličanstven događaj, ističe dr Janjić. Priznajući da je i sam bio iznenađen vešću koju je na Đurđevdan najavio episkop Fotije, kaže da je ovo samo prvi korak u procesu pomirenja iz kog će ishoditi mnogi drugi.

Kome smeta pomirenje Beograda i Skoplja

Stvari su krenule u dobrom pravcu, a na našoj crkvi je da vuče dalje poteze, slaže se i dr Ković, dodajući da ipak ne bi trebalo da se opuštamo jer postoji još mnogo kritičnih krivina na tom putu.
„Ne možemo da budemo sigurni da se iznova neće umešati neko treći: to mogu da budu državne vlasti Severne Makedonije ili onaj ko bi mogao da naredi vlastima Severne Makedonije, ili Carigradska patrijaršija“, upozorava Ković, podsećajući da je carigradski patrijarh pre nego što je SPC obelodanila vest o pomirenju s makedonskim pravoslavcima 9. maja objavio da prima u kanonsko jedinstvo Ohridsku arhiepiskopiju.
Objašnjavajući zašto su bojazni opravdane, dr Janjić konstatuje da je Carigrad, kad je postalo izvesno da će doći do prevazilaženja raskola između Beograda i Skoplja, panično reagovao s namerom da pokaže neki svoj ekskluzivizam – da je on taj koji rešava ključna pitanja u pravoslavnom svetu, pa i onda kad je to suprotno kanonima.
„Carigradska patrijaršija i patrijarh Vartolomej su u stvari hteli da ometu ovaj razgovor. Srećom, nije ostalo pri tome, a siguran sam da ta odluka ne bi mogla da zaživi jer je suprotna kanonima i da bi većina pravoslavnih crkava bila protiv toga. A ovo jeste korak koji vodi čistom kanonskom poretku koji će biti verifikovan od svih ostalih kanonskih crkava. Očekujem da će biti nekih podmetanja, da li od Carigradske patrijaršije ili nekih drugih. Videlo se to i po komentarima po grčkoj štampi. Oni tumače da je carigradski patrijarh izveo neki šah mat da spreči kanonsko jedinstvo Beograda i Skoplja jer i tu vide tobože upliv Moskve“, kaže ovaj verski analitičar.
On podseća da ovo nije prvo mešanje patrijarha Vartolomeja u jurisdikciju drugih crkava, navodeći primer otimanja eparhija RPC u Estoniji, kao i priznanje dve objedinjene raskolničke organizacije u Ukrajini za kanonske.

Geopolitička mešetarenja

Janjić smatra da se iza ovoga krije namera da se, kako kaže, pucanjem u duhovne veze stvori podloga za neka druga politička i geopolitička mešetarenja u dominantno pravoslavnom delu sveta. Ković, međutim, napominje da carigradski patrijarh jeste u teškom položaju i da je u egzistencijalnom smislu zavisan od SAD, ali da treba da postavi sebi pitanje hoće li da bude pravoslavni vođa ili sredstvo NATO pakta u pohodu na pravoslavni svet.
Na pitanje da li je dogovor Beograda i Skoplja udarac za one u Crnoj Gori koji i dalje sanjaju o tomosu iz Carigrada za nevladinu organizaciju zvanu Crnogorska pravoslavna crkva, Ković ocenjuje da su neki u Podgorici to svakako doživeli kao ozbiljan udarac. Dodaje ipak da su sada u vlast ušli neki od glavnih promotera stvaranja CPC kao što je šef diplomatije Ranko Krivokapić, koji se nedavno sreo i sa ukrajinskim kolegom Dmitrijom Kulebom.
Matrica u Crnoj Gori i Ukrajini je, kaže Janjić, neverovatno slična – sve je to u vezi, sve pod zajedničkim krovom novog geopolitičkog pozicioniranja u svetu i stvaranja nove političke, a samim tim i duhovne mape sveta.

Kome smetaju ruski monasi na Svetoj Gori

U tom kontekstu sagovornici Sputnjika vide i spekulacije da bi, po sugestiji patrijarha Vartolomeja sa Svete Gore mogli biti proterani ruski monasi, na šta su ove nedelje upozorili iz Moskovske patrijaršije.

„Naš narod lepo kaže: može šta hoće, ali ne može dokle hoće. Ako carigradski patrijarh potegne za tim tek će se tada delegitimisati i pokazati ko je i šta je. Sveta Gora je autonomna monaška republika, tamo ima 20 manastira s monasima iz vascelog sveta. Tu je sobranje monaha koji su život posvetili Bogu i sad neko dođe da se iživljava, da proteruje te ljude. Pa u šta se taj uzda? Da li on misli da je iznad onoga kom bi trebalo da služi? Trebalo bi ga upitati ako posegne za tim - čoveče, veruješ li ti u Boga? Nadam se da se to neće desiti“, oštro poručuje Janjić.

Ković ukazuje da su se kroz istoriju i na Svetoj Gori više puta događali sukobi koji se mogu nazvati nacionalističkim, te da je bilo i tuča među kaluđerima.
„ Ako ćemo suditi po istoriji, nije isključeno da se i sada tako nešto desi. Ali to bi zaista bilo previše. I onaj ko donosi takve odluke mora da se zapita kako će ga istorija zapamtiti“, navodi istoričar.
Stiče se utisak, ironičan je Janjić, da su ruski monasi i patrijarh RPC Kiril, za kog neki traže sankcije, opasniji od oružja.
O „opasnosti“ pravoslavlja govorili su, kaže, Zbignjev Bžežinski, Turgut Ozal, Karl Bilt i nedavno penzionisani američki general Ben Hodžis, koji je rekao da je SPC glavna prepreka za dovršetak poslova na Balkanu.
„Nema crkva puške, topove, mitraljeze, ali ima jako duhovno oružje. Kad oni tako kažu kroz njih progovara onaj ko se boji krsta. Šta im smeta pravoslavlje kad propoveda ljubav? Sveti apostol Pavle kaže – svi smo isti, crkva ne pravi podele, ona povezuje narode na temeljnim vrednostima – a to su istina, pravda, ljubav. Ako nekome smeta istina znači da je za mržnju, ako mu smeta pravda - znači da je za nepravdu. Tako da se oni sami legitimišu“, zaključuje dr Janjić.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SRBIJA
Istorijski trenutak u Hramu svetog Save: „Mi smo u Hristu jedno, u crkvi jedno“ /video, foto/
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala