Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Istorijski trenutak u Hramu svetog Save: „Mi smo u Hristu jedno, u crkvi jedno“ /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služili su u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime se uspostavlja liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Veliki broj vernika okupio se ovim povodom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Liturgiji su prisustvovali svi arhijereji dveju crkava.
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.
"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije.
Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.
"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.
Kaže da je sada naša radost neizmerna i izraz ljubavi Božije.
"Naša radost je danas neizmerna, izobilna, jer je to radost blagodati Božje, mi smo u Hristu jedno, u crkvi jedno. Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju", kazao je poglavar SPC.
Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu", naveo je Porfirije.
"Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu", poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".
© Sputnik / Lola Đorđević Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan
 Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan
© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpski i makedonski sveštenici u zagrljaju
Srpski i makedonski sveštenici u zagrljaju - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Srpski i makedonski sveštenici u zagrljaju
Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželeo im dobrodošlicu.
"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.
Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.
Srpska pravoslavna crkva je u ponedeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala