- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kada telo šalje signale: Znaci koji ukazuju na hroničan stres

CC0 / Pixabay / Stres — ilustracija
Stres — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
Pratite nas
Danas skoro da nema čoveka koji ne kuburi sa manjkom vremena — gust raspored, pregršt obaveza i konstantan pritisak da li ćemo stići da odradimo sve što smo naumili, izlažu nas hroničnom stresu sa kojim moramo svakodnevno da se nosimo.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Često se dešava da se toliko naviknemo na konstantan stres da se saživimo sa njim. U tim trenucima prestajemo da mislimo da smo uopšte pod stalnim pritiskom, ali naše telo može slati signale da bi trebalo da obratimo više pažnje.

Hormon stresa

Stres na poslu, obaveze kod kuće, iznenadna promena planova, čak i gužva u saobraćaju mogu poremetiti ritam. Čak iako mislite da niste pod stresom, na vašoj koži mogu da se pojave određeni simptomi koji vam šalju signal da ipak vašem telu treba odmor i relaksacija.
Stres može dovesti do seboreičnog dermatitisa. Upravo porast hormona stresa, kortizola, najčešći je uzročnik ovog oboljenja. Pored toga, pojačano lučenje hormona stresa može dovesti do oboljevanja od akni, ekcema, psorijaze ili seboroičnog dermatitisa.
„Stalna zabrinutost izaziva oslobađanje adrenalina i drugih hormona stresa — koji vremenom mogu negativno da utiču na našu kožu“, ukazala je dermatolog Doris Dej.
Dermatolog iz Majamija, dr Dženis Lima-Maribona, kaže da je kortizol, primarni hormon stresa, glavni krivac.
„Kada smo pod stresom, nivoi kortizola su poremećeni, što može izazvati akne i pogoršati stanja kao što su ekcem, psorijaza i atopijski dermatitis“.
„Koža je spoljni barometar onoga što se dešava iznutra“, navela je ona, dodajući da sve to utiče i na veću pojavu bora, preneo je portal „Magazin Novosti“.
Zdrava ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
DRUŠTVO
Kako zdrave navike utiču na životni vek
Pamćenje reči - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
DRUŠTVO
Deža vi - šta to znači i kada treba da se zabrinete?
Praćenje trendova može da ugrozi zdravlje... - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
DRUŠTVO
Četiri načina da proverite da li vam je kosa zdrava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala