- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbi i odlučujuće trojke – savršen spoj!

© AFP 2023 / INA FASSBENDERVasilije Micić, srpski košarkaš
Vasilije Micić, srpski košarkaš - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Ako postoji savršen spoj, onda su to Srbi i košarka. Ako želimo da idemo još dublje i preciznije, možemo da kažemo - Srbi i odlučujuće trojke. Gledali smo tokom godina poteze Aleksandra Đorđevića, Miloša Teodosića, Dušana Kecmana i ostalih, a sinoć smo gledali i šut Vasilija Micića na Fajnal foru.
Anadolu Efes je imao napad za pobedu u prvom polufinalu Evrolige, turski sastav se odlučio da loptu u poslednjem napadu uruči Srbinu u ruke i nije se pokajao. Smešak Ergina Atamana dok je hodao ka Jorgosu Barcokasu kao da je govorio: „Šta da ti radim, ti nemaš Srbina da reši utakmicu“.
U svom rodnom gradu Micić se podigao i pogodio, iako u toku utakmice nije baš briljirao. Međutim, znalo se ko mora da reši duel.
„Ovo je Srbija, moralo je sve da ide preko Vase! Morao je da pogodi, ovo je njegova zemlja. Lako je bilo da odlučimo kome će poslednji šut, ali nemojte da mu kažete. Bio sam spreman i ja to da uradim, ali on je sve rešio kako treba“, rekao je Šejn Larkin i kasno svima stavio do znanja ko je glavni u Efesu.
Bivši igrač Crvene zvezde i Mege je posle utakmice govorio o srpskom mentalitetu, a sada je pojasnio šta je tačno mislio. I možda je upravo taj mentalitet ključ svih uspešnih pogodaka tokom istorije.
„Generalno kada se priča o mentalitetu to je malo i preuveličana stvar, kada se govori o srpskom mentalitetu. Ali, mislim da mi kao nacija imamo pozitivni stav prema teškim situacijama, volimo da preuzimamo odgovornost. Ja sam odrastao sa dosta kvalitetnih igrača koji su isto to radili i nadao sam se da ću i ja biti u toj nekoj poziciji. Nisam imao puno prilika da rešavam utakmice kao juče, ali je jako lep osećaj i mnogo mi je drago što se to desilo ovde“, rekao je Micić.
Njegov hitac protiv Olimpijakosa samo je nastavak priče. I odmah misli lete na pogotke Aleksandra Đorđevića protiv Huventuda 1992. godine, odnosno protiv Hrvatske 1997. godine na Evropskom prvenstvu. Zatim se poput perli nižu utisci i sećanje na trojku Dušana Kecmana 2010. godine protiv Cibone u finalu ABA lige, a smešak na lice tera i pogodak Miloša Teodosića 2010. godine preko Horhea Garbahose protiv Španije na Svetskom prvenstvu.
Sada porediti ili stavljati sve te trojke na neku listu po važnosti nije lako, jer je svaka bila spektakularna na svoj način. I sve su bile veoma, veoma važne. Kao što je bila i ova Micićeva, za finale Evrolige.
Pored ovih trojki, možemo da spomenemo i onu Saletovu sa oproštaja od košarke gde je pokazao da može da napravi „repliku“ čuvenih poteza kad god poželi.
U sećanju, kada smo kod trojki, ostaje i trojka Stefana Jovića protiv Hrvatske u generalnoj probi pred početak Olimpijskih igara 2016. godine. I to sa polovine terena.
Mnogi su smetnuli sa uma i trojku Milana Gurovića iz 2007. godine protiv Grčke kada je iz nemoguće situacije doneo produžetak (56:56).
Ako kažu da je istorija učiteljica života, onda u Real Madridu moraju da vode računa u finalu Evrolige. Jer, Anadolu Efes ima Vasilija Micića.
A, on je svoj „gen“ dokazao.
Edin Avdić i Nenad Kostić, komentatori „Arene sport“ - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Podkast
Edin i Kole: Očekujte neočekivano u majskom košarkaškom ludilu | Miljanov korner
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SPORT
„Ovo je Srbija!“ – Amerikanac oduševljen Micićem, trener otkrio ko je „kriv“ za trojku /video/
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SPORT
Vasina magija – iz svakog ugla! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala