- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nema Rusa i Belorusa? Nema ni bodovanja na Vimbldonu

© AP Photo / Simon BrutyCentrani teren, Vimbldon
Centrani teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Učesnici Vimbldona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštilo je u petak Udruženje teniskih profesionalaca - ATP.
Dakle, ATP je stao na stranu tenisera i kaznio je najčuveniji turnir u svetu tenisa.
Čekala se odluka, čekala, a sada je i zvanična! Nema sumnje da je ovo veliki znak podrške ruskim i beloruskim teniserima.
Možda i jedino kontroverzno kod ove odluke je to što se po završetku ovog Vimbldona brišu poeni sa prethodnog, što je svojevrsna kazna za one najbolje. Te će tako Novak Đoković kao šampion ostati bez 2.000 ATP bodova.
„Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja“, zvanično je objavljeno.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SPORT
Đoković iskren: Ako pričamo o šljaci, Nadal uvek mora da bude prvi favorit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala