- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministarka finansija SAD: G7 planira da napravi kartel kupaca ruske nafte

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Ministarstvo finansija SAD
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Zemlje „Velike sedmorke“ (G7) razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mnogi, uključujući i mene, smatraju tu varijantu privlačnom sa opšteekonomske tačke gledišta, ali bi pokretanje takvog mehanizma predstavljalo složen zadatak, sva ta pitanja još nisu razrađena“, rekla je ona tokom razgovora u Bonu.

Kako navodi agencija, akcije takvog kartela bi mogle da umanje prihode Moskve.
Izvor navodi da će lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe podržati ograničenje cena ruske nafte. Drugi izvor je izjavio da je realizacija plana za uspostavljanje ograničenih cena još daleko od primene.
Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte. Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 4. maja najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.
Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata i predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
SVET
Borelj: EU će postići dogovor o embargu na rusku naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala