- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako prepoznati falsifikovane novčanice

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Za novčanice bez vodenog žiga sa sigurnošću se može reći da su falsifikat, a Nikola Tanasijević iz Narodne banke Srbije navodi da postoje i druge karakteristike koje ukazuju na to da je novac lažan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Obični građani mogu falsifikovane novčanice prepoznati na sledeći način — prvo vizuelnim izgledom, gde će utvrditi sam izgled novčanice, njenu veličinu, odnos boja i da li je novčanica jasna vizuelno ili je zamućena“, rekao je Tanasijević.
On je napomenuo da je papir jedan od zaštitnih elemenata koji je veoma bitan.
„Do njega je licima koja se bave kriminalnim aktivnostima praktično nemoguće doći. Zašto? Zato što se originalni papir čuva i zaštićuje, kao i sama vrednost“, kazao je Tanasijević.
Tanasijević je, takođe, ukazao na druge načine prepoznavanja falsifikovanih novčanica.

Vodeni žig

„Jedan od prvih, osnovnih i najstarijih elemenata u zaštiti proizvodnje zaštićene hartije je vodeni žig koji se nalazi i kod autentičnih novčanica dinara. Može se identifikovati samo kada se novčanica usmeri ka jačem izvoru svetlosti i pri tim uslovima jasno se u belom, neštampanom prostoru uočava isti portret sa lica novčanice, sa nešto umanjenim dimenzijama“, rekao je Tanasijević, prenela je „Prva“.
Drugi osnovni element zaštite je zaštitna, odnosno sigurnosna nit.
„Kod najvećeg broja falsifikovanih novčanica dinara zaštitna nit imitira se naknadno, nakon štampanja falsifikovanog naličja isprekidanim delovima sjajno sive folije ili pak isprekidanom bojom“, dodao je Tanasijević.
Novčanice i kovanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
EKONOMIJA
Šta o novcu možemo da naučimo od Japanaca?
Štednja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
EKONOMIJA
Pet načina pomoću kojih možete da smanjite mesečne troškove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala