- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pet načina pomoću kojih možete da smanjite mesečne troškove

CC0 / Pixabay / Štednja — ilustracija
Štednja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Pravilna raspodela i upravljanje mesečnim prihodima nije lak posao, ali postoje načini pomoću kojih mogu da se smanje troškovi.
Jednom kada naučite kako da raspolažete raspolagati stečenim novcem, kao i gde i na koji način da uštedite, život će vam postati lakši, pa ćete moći da priuštite sve ono što ranije niste.

Isključiti električne uređaje kada nisu u upotrebi

Izbegavajte rad električnih uređaja u „stand baj“ načinu rada kad god je to moguće. Isključi TV prilikom dužeg boravka van kuće.
„Stend baj“ način rada kod raznih kućnih uređaja, a posebno televizora, troši i do 6 posto električne energije u domaćinstvu. Takođe, isključujte svetlo u prostorijama u kojima niko ne boravi.

Ne bacajte hranu

Veliki deo novca većina ljudi potroši na hranu, zato je važno da se ne kupuju namirnice koje nećete jesti. Ako smatrate da bacate previše hrane nakon obroka, predlaže se da pažljivo isplanirate jelovnik za celu nedelju. Tako ćete tačno znati šta od namirnica treba da se kupi. Takođe, možete skuvati veće količine hrane, pa višak zamrznuti i iskoristiti za dane kad ne stižete da spremate obroke.
Na taj način postoji manja verovatnoća da ćete u nedostatku vremena naručiti dostavu ili otići u restoran, što je isto velika ušteda.

Kupovina na akcijama

Bez obzira da li je reč o odeći, obući, kućnim aparatima, sredstvima za čišćenje, komadima nameštaja ili čak hrani, uvek je pametno da se kupuje na sniženjima.

Pratite mesečne troškove

Pratite stalne mesečne troškove kako bi znali koliko novca morate na početku meseca da odvojite, a s kojim iznosom zapravo raspolažete. Vodite evidenciju koliko ste potrošili u prodavnici, koliko ste novca u mesecu izdvojili na novu odeću, a koliko na izlaske.
Na taj način dobićete uvidi u to gde najviše odlazi novac i šta može da se promeni da bi ga zadržali u novčaniku.

Štednja

To je još jedan način na koji može da se preuzme kontrola nad finansijama. Dugoročno nije najmudriji potez odmah sutradan potrošiti ušteđen novac, jer to zadovoljava samo trenutne potrebe.
Savet je da se svakog meseca odredi iznos koji planirate da stavite sa strane i uplatite na štednju, preneo je portal „Kliks“.
Plaćanje karticom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
EKONOMIJA
„Plastika“ proguta zaradu: Zašto karticama ne može da se plati u svim radnjama
Stan - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
EKONOMIJA
Ne plaća se samo kvadrat: Koji su „skriveni“ troškovi prilikom kupovine stana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala