Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija: Međunarodne institucije da obezbede vladavinu zakona i prava za SPC na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska izrazila je, povodom šest godina nesprovođenja odluke kosovskog ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, zabrinutost zbog nepoštovanja odluke tog suda i upornog kršenja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve od strane prištinskih institucija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Podsećajući da je kosovski ustavni sud 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir, Eparhija ističe da smo godinama svedoci otvorene opstrukcije vladavine prava, kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema SPC, kao najstarijoj verskoj instituciji na tom prostoru.
„Ovakav odnos kosovskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, uz veliki broj pljački i napada na naše hramove, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji“, naglašava Eparhija raško-prizrenska.
Eparhija još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku pravoslavnu crkvu i naš verni narod na Kosovu i Metohiji uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Patrijarh Porfirije u manastiru Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije u Visokim Dečanima: Ovo su naše svetinje
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: SPC će braniti identitet i imovinu svim pravnim sredstvima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala