Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: SPC će braniti identitet i imovinu svim pravnim sredstvima

© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2022
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva koristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj identitet, slobodu i imovinu usred agresivnog ponašanja lidera kosovskih Albanaca, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.
Kako se navodi u objavi, oni su za godinu dana potpuno uništili sve dosadašnje napore da se uspostavi bar minimum normalnog kontakta sa srpskom zajednicom.
Vlada privremenih prištinskih institucija odbija da primeni odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, kojom je manastiru Visoki Dečani vraćeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.
Podsetimo, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je nedavno da je svestan da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali da se mora voditi računa i o protivrečnostima koje su pratile zemljišno pitanje oko manastira u istorijskom i pravnom smislu.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SRBIJA
Visoki Dečani: Neko bi da izbriše manastir
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SRBIJA
Eparhija: Neprihvatljivo je da Kurti krši sudske presude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala