- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bertomeu: Ne očekujem uskoro dva srpska tima u Evroligi, teško da će Rusi igrati sledeće sezone

© AFP 2023 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEKGeneralni direktor Evrolige Đordi Bertomeu
Generalni direktor Evrolige Đordi Bertomeu - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Danima se spekuliše oko toga da li će ruski timovi igrati sledeće sezone u Evroligi, odnosno da li je moguće videti dva srpska kluba naredne sezone. O svemu tome govorio je Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, na konferenciji za medije u okviru Fajnal fora. Deluje da i srpski i ruski timovi nisu dobili dobre vesti...
Ovog leta možda je i više neodgovorenih pitanja nego ikada.
Pre svega, da li će igrati CSKA, generalno ruski klubovi?
„To pitanje i dalje nije rešeno. Mislim da je veoma teško da imamo ruske timove naredne sezone u takmičenju. Ukoliko ne budu igrali, otvoriće nam se dva mesta za vajld kard. Jedan tim će zameniti CSKA, a drugi mesto šampona VTB lige“, rekao je Bertomeu.
Da li neki srpski tim može da dobije specijalnu pozivnicu u slučaju da ruski timovi neće moći da igraju?
„Moguće je, možda ne po poretku, ali svakako postoji mogućnost. Jadran je za nas važan, produkcija talenata ovde je jedinstvena u Evropi i zato je važno biti fokusiran na ovaj region. Činjenica da želimo da svi klubovi moraju da imaju isti status je naš prioritet, što znači da želimo pet ili sedam klubova koji će imati isti status kao sadašnji deoničari. Moramo da implementiramo tu ideju time što ćemo otkriti prava tržišta koja mogu da pomognu rast košarke i lige. U tome Beograd ima svoje mesto, kada dođemo ovde znamo da imamo dva kandidata, to nije nešto nemoguće, ne kažem da je lako. Nemamo tržišta sa dva tima u istom gradu osim Atine. Sva tržišta su drugačija, u Nemačkoj imamo dva mesta – Minhen i Berlin, pitanje je koliko nam odgovara tržište, Beograd jeste u fokusu, ali videćemo“.
Potom je tema bio CSKA koji je jedan od deoničara lige.
„CSKA će ostati jedan od deoničara, ali sve zavisi od klubova. Imamo problem sa ugovorom koji ne može da bude ispunjen, ne postoji mogućnost da CSKA prestane da bude deoničar, ali ruskim klubovima je zabranjeno takmičenje dok se ceo sistem vrati u normalu. Kada će se to desiti ne zna se, ali realno je da oni ne budu deo naredne sezone u ovom trenutku“.
Mnogi navijači se nadaju da bi sledeće sezone mogli da vide dva srpska kluba u Evroligi.
„Ne očekujem da će dva srpska tima uskoro igrati u Evroligi u istoj sezoni. Neophodan uslov za to je da jedan od njih osvoji ABA ligu, a drugi Evrokup, što se ove godine neće dogoditi. Beograd je za nas sjajno tržište, zato smo i tu. Ovde imamo tim koji je godinama konkurentan – Crvenu zvezdu, Partizan je takođe tu, u budućnosti je moguće da oba igraju, ali u zavisnosti od broja klubova. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to budućnosti moguće“, konstatovao je Bertomeu.
Generalni direktor Evrolige Đordi Bertomeu - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
SPORT
Srbiji otvorena dva „prolaza“ ka eliti Evrope?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala