- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ministar: Glasine o umešanosti Rusije u sajber napad na našu poštu teško potvrditi

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
Pratite nas
Ministarstvo za pitanja elektronskog upravljanja nema novih informacija o tome da je Rusija umešana u sajber napad na elektronski sistem „Pošta Bugarske“, izjavio je ministar Božidar Božanov na pitanje „bTV“ da li su tačne informacije o umešanosti ruskih hakera.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je poznato, zlonamerna aktivnost protiv „Pošte Bugarske“ primećena je još početkom aprila, a sam napad na elektronski sistem dogodio se sredinom aprila i prouzrokovao je blokadu u radu servisa.

„Nemamo nove informacije koje bi potvrdile ove pretpostavke, teško da će se dokazi ikada pojaviti. U ‘Pošti Bugarske’ mnogo puta su ignorisali temu sajber bezbednosti, zbog čega je njeno rukovodstvo preuzelo odgovornost i otpušteno je. To je bio oštar potez, ali, po mom mišljenju, adekvatan“, istakao je Božanov.

Prema njegovim rečima, poslednjih nekoliko nedelja stručnjaci evidentiraju sajber napade i na sisteme drugih institucija, iako oni nisu stradali onako ozbiljno kao „Pošta Bugarske“.

„Kada pokušamo da utvrdimo ko je izvršio određeni napad, nikada nema stoprocentne sigurnosti, ali se u obzir uzimaju različiti indikatori i činjenice“, ocenio je ministar.

Glavni problem, kako se navodi, postala je isplata penzija: penzioneri su prinuđeni da sada svoj novac preuzmu jedino prema mestu prijave u konkretnom poštanskom odeljenju. Nakon toga je Vasil Veličkov, savetnik premijera za efikasno upravljanje Kaline Konstantinove izjavio da karakter napada govori i o umešanosti Rusije. Prema njegovim rečima, kod virusa je sastavljen tako da ne bi mogao da bude efikasan u Rusiji ili zemljama bivšeg SSSR.

„Očigledno je da virus i zlonamerni alati ukazuju da dolaze iz Rusije, u prilog tome su i korišćene tehnike prodiranja i cela priprema napada“, izjavio je Veličkov sredinom aprila.

Danas je potpredsednica Vlade na sednici parlamenta takođe saopštila da su sve penzije i socijalna davanja isplaćeni do Uskrsa.
Kako je zaključio Božanov, poslednjih nedelja učestali su sajber napadi na sajtove državnih institucija zemalja kao što su Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska. Kako pretpostavlja, za to su najverovatnije odgovorne hakerske grupe, povezane sa Rusijom, ali nije obavezno da ih ona i finansira.
Sajber zločin-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2020
Atlantski savet Bugarske: Rusija nikad ne spava
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
RUSIJA
Besni hibridni rat, Rusija planira formiranje sajber vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala