- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje BRIKS-a: Humanitarna situacija u Ukrajini – zabrinjavajuća

© SputnikZastave članica grupe BRIKS
Zastave članica grupe BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS (Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili zabrinutost zbog humanitarne situacije u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ministri su zabrinuti zbog humanitarne situaciju u Ukrajini i van nje“, navodi se u dokumentu usvojenom nakon sastanka šefova diplomatija zemalja BRIKS, održanom u režimu video-konferencije.
Oni su podržali napore generalnog sekretara UN, struktura Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u vezi sa pružanjem humanitarne pomoći, kao i pregovore između Moskve i Kijeva.

O trci u naoružanju, militarizaciji svemira i bioterorizmu

U isto vreme, u zajedničkoj izjavi se navodi da su se diplomate založile za sprečavanje trke u naoružanju i raspoređivanja oružja u svemiru.
S tim u vezi, dodaje se da će usvajanje pragmatičnih mera za osiguravanje transparentnosti i izgradnje poverenja doprineti sprečavanju trke u naoružanju u svemiru.
Kako piše u dokumentu, ministri su apelovali na jačanje međunarodne pravne baze naoružanja i režima neširenja nuklearnog oružja. Pored toga, oni su pozvali na pokretanje pregovora o izradi međunarodne konvencije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma, a takođe su se izjasnili protiv dvostrukih standarda u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

O proširenju BRIKS-a

Kina predlaže pokretanje procesa proširenja BRIKS-a, proučavanje standarda i procedura za proširenje i postepeno stvaranje konsenzusa“, navodi se na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da će to omogućiti da se iskaže otvorenost zemalja BRIKS-a, poveća njihova zastupljenost i uticaj u svetu i da se još veći doprinos miru i razvoju širom sveta.
S tim u vezi, ministri su podržali pokretanje procesa proširenja te organizacije.
Govoreći o tenzijama između Izraela i Palestine, predstavnici zemalja BRIKS-a izrazili su zabrinutost zbog nedavnog porasta napetosti između njih i pozvali strane da izbegavaju eskalaciju.
BRIKS je grupa koju čini pet zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Organizacija je osnovana 2006. godine u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SVET
Kina: Isporuke oružja Ukrajini ne mogu doneti mir, sankcije nisu rešenje bezbednosne dileme u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala