- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vlada Srbije donela odluke o ceni gasa

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Plin
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.
Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.
Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.
Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta - SEM čime je proširen obuhvat obveznika tog sistema.
Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.
U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 gigavat-sati spuštena na 25 gigavat-sati.
U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 gigavat-sati spuštena na 7 gigavat-sati.
Godišnji ciljevi ušteda energije za obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji jedan odsto primarne energije koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda.
U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9 gigavat-sati na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara, prenosi Tanjug.
Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
EKONOMIJA
Vlada Srbije usvojila meru podrške preduzećima zbog ukrajinske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala