- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Retka vaza pronađena u kuhinji, a košta oko 180.000 evra

CC0 / Pixabay / Novčanice od 500 evra
Novčanice od 500 evra - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Izuzetno retka kineska vaza iz 18. veka koja je svog vlasnika koštala svega nekoliko stotina funti pre četrdeset godina, sada bi mogla da se proda za 180.000 evra. U pitanju je vaza visoka nešto više od pola metra, plava, ukrašena srebrnim elementima, pozlaćena i napravljena kao dekor za dvor cara Kianlonga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vaza je ukrašena ždralovima i slepim miševima koji su simbol prosperiteta i dugovečnosti, a nju je 1980-ih kupio jedan engleski hirurg, prenela je Politika.
Kasnije je, prenosi Bi- Bi- Si, poklonio sinu koji je, ne shvatajući njenu vrednost, godinama držao u kuhinji. Tek kada je sasvim slučajno tokom jedne posete uočio specijalista za antikvitete, otkrivena je njegova prava vrednost i istorija, a aukcijska kuća iz Berkšira uskoro će je staviti na licitaciju.
„Otkrića ovog tipa su veoma retka“, rekao je za Si-En-En Mark Njusted, specijalistički konsultant za azijsku keramiku i umetnička dela, dok iz aukcijske kuće poručuju:
„Izuzetan kvalitet, monumentalna veličina, kao i njena fina dekoracija su zaista učinili da ovo umetničko delo dostigne visoku vrednost".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala