- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Generalni sekretar UN: Vreme da oružje u Ukrajini utihne

© AP Photo / Khalil SenosiGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na članove Saveta bezbednosti UN da učine sve što je u njihovoj moći da prestanu borbena dejstva u Ukrajini. On je takođe izjavio da je u toku rad na omogućavanju izvoza ukrajinske hrane i pomorskim putem i plasiranje ruskih proizvoda i đubriva na svetskim tržištima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Apelujem na sve članove Saveta da učinite sve što je vašoj moći kako biste naterali oružje da utihne i doprinesete održanju mira u Ukrajini i ostatku sveta“, izjavio je Gutereš na sednici SB UN.

Prema njegovim rečima, međunarodno humanitarno pravo na koje se poziva Rezolucija SB 2417, predviđa da roba i rezerve koje su neophodne za opstanak civilnog stanovništva, uključujući hranu, useve i stoku, moraju biti zaštićene.

„Međunarodnim pravom takođe je predviđeno da humanitarne organizacije imaju neometan pristup ugroženom civilnom stanovništvu. Ovaj Savet ima ključnu ulogu u zahtevanju poštovanja međunarodnog humanitarnog prava i pozivanju na odgovornost u slučaju njegovog kršenja“, objasnio je generalni sekretar.

Gutereš smatra da „na svetu ima dovoljno hrane za sve“ i da je pitanje samo u njenoj raspodeli.

Izvoz ukrajinske hrane možda moguć i preko Crnog mora

Generalni sekretar je takođe izjavio da UN rade na postizanju sporazuma o obezbeđenju izvoza hrane iz Ukrajine pomorskim putem i omogućavanju da proizvodi i đubriva iz Rusije budu plasirani na svetskom tržištu.

„Radimo na tome da se omogući izvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda ne samo železnicom, nego i preko Crnog mora, kao i da ruski prehrambeni proizvodi i đubriva budu plasirani na svetskim tržištima bez ograničenja. Da bi se to postiglo, potrebna je dobra volja svih zainteresovanih strana“, naglasio je on.

On je ponovio da, kako je juče izjavio na ministarskom sastanku, bilo kakvo značajno rešenje globalnog problema bezbednosti hrane zahteva reintegraciju ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, kao i hrane i đubriva iz Rusije i Belorusije na svetskim tržištima.
Prethodno je Gutereš tražio od Moskve da dozvoli isporuke ukrajinske pšenice u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije.
Ranije je specijalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio da je pitanje obezbeđenja trgovine ruskim đubrivima u zamenu za izvoz ukrajinskog žita neodrživo.
Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, izjavila je da je kriza koja se primećuje na svetskom prehrambenom tržištu prvenstveno povezana sa greškama ekonomske i agrarne politike zapadnih zemalja.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Nakon čega su usledile i najoštrije do sada sankcije Zapada protiv Rusije.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
SVET
Zabrinut za glad u svetu - čiju brigu zaista brine Gutereš
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala