- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vojska Malija uz podršku zapadne zemlje pokušala da izvede državni udar

© AP Photo / Baba AhmedVojska, Mali
Vojska, Mali - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Uz podršku zapadnih država vojnici su pokušali da izvedu državni udar u Maliju tokom noći 12. maja, izjavilo je Ministarstvo za teritorijalnu upravu i decentralizaciju zemlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Vlada Malija uverava da je situacija pod kontrolom i poziva stanovništvo da ostane smireno“, navodi se u saopštenju koje su objavili afrički mediji.

Vlasti su pojasnile da se pokušaj državnog udara dogodio tokom noći 12. maja i da je u njemu učestvovala manja grupa oficira. U saopštenju se navodi da je vojnike podržavala zapadna zemlja, ali detalji nisu navedeni.

„Pokušaj državnog udara je sprečen zahvaljujući budnosti i profesionalizmu snaga bezbednosti Malija“, podvukla je Vlada.

Vlada Malija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima, kao i na ulazima u glavni grad Bamako, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da su uhapšena lica koja su sarađivala u pripremi državnog udara.
U poslednje vreme su se zaoštrili odnosi između Francuske i Malija.
Krajem aprila pojavile su se nove sumnje o ratnim zločinima francuskog kontingenta u Maliju. Konkretno, u nedavno napuštenoj vojnoj bazi u gradu Gosi, nakon njihovog odlaska navodno je otkrivena masovna grobnica lokalnih stanovnika.
Ranije je Jelisejska palata saopštila da su Francuska, njeni evropski saveznici u operaciji „Takuba“ i Kanada odlučili da pokrenu koordinisano povlačenje trupa iz Malija zbog neslaganja sa prelaznim vlastima zemlje. Povlačenje francuskih trupa iz Malija trajaće četiri do šest meseci, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron. Vlada Malija je nakon toga pozvala Francusku da povuče trupe uključene u operacije „Barhan“ i „Takuba“ „bez odlaganja“ i pod kontrolom malijskih vlasti.
Vojska Malija je 24. maja 2021. godine uhapsila privremenog predsednika Ba Ndaua i premijera Moktara Uana i prebacila ih u vojnu bazu Kati u blizini glavnog grada Bamaka. Potpredsednik Asimi Goita je tada izjavio da je razrešio dužnosti predsednika i premijera zbog kršenja zakona u periodu tranzicije.
Vojni savet predvođen Goitom preuzeo je kontrolu nad zemljom i objavio da namerava da održi predsedničke i parlamentarne izbore 2022. godine, međutim, vlasti su odlučile da izbore odlože za kasnije iz bezbednosnih razloga.
Francuski vojnici u Maliju - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
SVET
Član prelaznog saveta: Francuska vojska pokušava da sakrije masovne grobnice u Maliju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala