- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruska vojna tehnika kod Hersona - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski neonacisti želeli da dignu most u Sumiju i optuže rusku vojsku

Pratite nas
Iz čeličane „Azovstalj“ počeli su da se predaju ranjeni pripadnici ukrajinske vojske. U tom području je uveden režim tišine i otvoren humanitarni koridor. Ukrajinska strana je saopštila da su do sada evakuisana 53 ranjenika i 211 ukrajinskih vojnika. Danas se očekuje nastavak procesa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 17.05.2022
Ministar za javnu bezbednost Kanade saopštio je da njegova zemlja zabranjuje ulazak u zemlju za oko 1.000 Rusa koji su pod sankcijama, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.
21:56 17.05.2022
Kako je izjavio portparol Sjedinjenih Američkih Država Ned Prajs, Vašington smatra da razgovor ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u ovoj fazi ne bi bio konstruktivan.
Prema njegovim rečima, SAD „bi bile spremne da uzmu telefon u ruke, ako bi razgovor vodio konkretnim rezultatima“, ipak, po njegovim rečima, trenutna situacija ne daje osnov da se na njih računa.
On je još istakao da komunikacioni kanali Vašingtona i Moskve nastavljaju sa radom, iako su „suštinski ograničeni“ zbog otežanog rada diplomatskih predstavništava.
20:59 17.05.2022
Nelegalni zatvor bataljona „Ajdar“ u selu Polovinkino - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
RUSIJA
Rusija: Ukrajinski neonacisti utvrđivali položaje u vrtićima, crkvama i bolnicima
20:28 17.05.2022
Pogranični punkt u mestu Tjotkino u Kurskoj oblasti (Rusija) gađan je sa teritorije Ukrajine, saopštio je gubernator. Žrtava nema. Na udaru ukrajinskih minobacača je bila i šećerana, takođe nije bilo žrtava.
20:20 17.05.2022
19:49 17.05.2022
Makron: Nastavićemo da povećavamo isporuke naoružanja Ukrajini
Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i tom prilikom mu je poručio da će zvanični Pariz nastaviti da povećava isporuke naoružanja Ukrajini, saopšteno je iz Jelisejske palate.

„Makron je potvrdio punu odlučnost da odgovori na bilo koji zahtev za podršku sa strane Ukrajine, posebno kad je reč o odbrani, gorivu, humanitarnoj pomoći, ekonomskoj i finansijskoj pomoći i borbi protiv nekažnjivosti. On je potvrdio da će Francuska nastaviti sa isporukama oružja i da će se one povećavati u narednim danima i nedeljama, kao i humanitarna pomoć“, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o prehrambenoj bezbednosti i mogućim putevima za isporuke žita iz Ukrajine.
19:13 17.05.2022
Ukrajinske snage pucale su na selo na teritoriji Belgorodske oblasti (Rusija), jedna osoba je povređena a ima i materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti.
18:22 17.05.2022
Snage DNR likvidirale su od jutros 29 ukrajinskih nacionalista, saopštila je Narodna milicija DNR.
„Od početka ovog dana su naši vojnici likvidirali 29 ukrajinskih nacionalista, osam vatrenih položaja, jedno borbeno vozilo pešadije, jedan oklopni transporter i jedan kamion“, navodi se u saopštenju resora.
Prema navodima Narodne milicije, 15 ukrajinskih vojnika je dobrovoljno položilo oružje i prešlo na stranu DNR, a tokom proteklog dana je poginulo pet vojnika Donjecke Narodne Republike, još 22 su ranjena.
Ukrajinske snage ispalile su danas više od 160 granata i mina na osam naselja republike, uključujući i iz „Grada“, tokom granatiranja jedan civil je ranjen, dodaje se u saopštenju.
18:21 17.05.2022
Ministri odbrane EU razmotrili su sa ministrom odbrane Ukrajine Aleksejem Reznikovom šta je sve potrebno ukrajinskoj vojsci u sferi odbrane, rekao je posle sastanka šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov govorio je o situaciji i potrebama ukrajinske vojske, koju mi nastavljamo da podržavamo. Ta podrška se ispoljava na bojnom polju, odražava se na mogućnosti ukrajinske vojske. Mi moramo da podržavamo te napore“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU ima dovoljno resursa da nastavi da vojnu podršku Ukrajini na dosadašnjem nivou.
„Ta podrška je posebno važna sada kada je odlučujuća etapa borbi u Donbasu… Ne možemo da dozvolimo da Ukrajina ostane bez opreme i nećemo to dopustiti“, rekao je Borelj i dodao da su ministri podržali da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 500 miliona evra za vojnu pomoć.
17:38 17.05.2022
Putnički automobil u kojem se nalazio izveštač Sputnjika našao se pod paljbom bacača granata u Luganskoj Narodnoj Republici, javlja dopisnik naše agencije.
Prema njegovim rečima, do granatiranja je došlo na putu između gradova Rubežno i Starobeljsk i niko nije ranjen, ali se, kako kaže, može pretpostaviti da će zaseda čekati novu metu.
„Vozili smo brzo, ali smo usporili da snimimo izgoreli tenk pored puta. Očigledno su to iskoristili neki diverzanti u blizini, jer je nekoliko sekundi kasnije eksplodirala granata na 30 metara od automobila. Vozač je naglo povećao brzinu, ali su tamo eksplodirale još dve granate“, objasnio je novinar.
16:50 17.05.2022
Švedska i Finska će 18. maja zajedno predati zahteve za prijem u NATO, izjavila je premijerka Švedske Magdalena Anderson.
16:20 17.05.2022
15:56 17.05.2022
Vrhovni sud Rusije će 26. maja će uzeti u razmatranje da se bataljon „Azov“ proglasi za terorističku organizaciju. Protiv pripadnika tog bataljona u Rusiji je pokrenut krivični postupak.
15:46 17.05.2022
Predsednik parlamenta Moldavije Igor Grosu izjavio je da vlasti zemlje treba da povedu političku diskusiju o tome da li Moldavija treba da ostane član ZND.
„To treba da uradimo kada se sve smiri ikada se rat završi i da donesemo odluku, jer treba veoma detaljno da razvrstamo prednosti i mane članstva“, rekao je on za radi stanicu „Moldavija“.
15:22 17.05.2022
Narodna milicija Luganske narodne republike saopštila je da su njeni odredi oslobodili naselje Orehovo. U video-zapisu objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije, njen predstavnik je, pokazujući na tablicu s natpisom Orehovo, izjavio da je ono u ovom trenutku potpuno oslobođeno zahvaljujući odredima Narodne milicije LNR.
15:20 17.05.2022
Kolona autobusa u pratnji oklopne tehnike, u kojima su, kako se pretpostavlja, ekstremisti iz „Azovstalja“ koji su se predali, napušta Marijupolj, prenosi dopisnik Sputnjika.
Prema njegovim rečima, nekoliko sati uoči polaska kolone u oblasti fabrike nisu se čuli pucnji i eksplozije. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je danas da je u protekla 24 sata oružje položilo 265 ekstremista iz Azovstalja, među kojima je 51 teško ranjeni. Svi kojima je neophodna medicinska pomoć upućeni su u bolnicu u Novoazovsku u Donjeckoj Narodnoj Republici.
15:16 17.05.2022
Još 184 osobe, među kojima su 23 deteta, evakuisano je u utorak iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.
14:20 17.05.2022
14:18 17.05.2022
Događaji u Ukrajini su povezani s nepromišljenom politikom kolektivnog Zapada, koji je ignorisao zabrinutost Rusije i jačanje neofašizma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
14:15 17.05.2022
Predaja „Azovaca“ izazvaće domino efekat u ukrajinskim redovima
Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva, kom je oduzet mandat, smatra da će predaja pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ izazvati domino efekat u redovima ukrajinskih snaga koje su sada opkoljene u oblasti Severodonjecka i Lisičanska.
„Predaja Marijupoljskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine je početak domino efekta. Primer je kako sačuvati život ukrajinske grupacije vojske koja se nalazi u taktičkom obruču kod Severodonjecka i Lisičanska“, napisao je Kiva na svom Telegram kanalu.
Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da se u protekla 24 sata predalo 265 ukrajinskih ekstremista koji su bili u metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju.
Juče je postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike i njihovo prebacivanje u bolnicu, a u oblasti kombinata uveden je prekid vatre i otvoren humanitarni koridor.
Ranije je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov za ruski Prvi kanal rekao da je kod Severodonjecka i Lisičanska u LNR opkoljeno više od 15.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala