Struja treba da poskupi: Zorana Mihajlović o ceni električne energije

CC0 / Pixabay / Očitavanje potrošnje struje
Očitavanje potrošnje struje - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi električna energija trebalo da poskupi, kako bi Elektroprivreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ona je na konferenciji „Obnovljivi izvori energije -prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael“ u Privrednoj komori Srbije rekla da razume zašto predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.
„Ja razumem predsednika kada kaže da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine električne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvoz struju i ugalj, onda nam ne treba EPS“, izjavila je Zorana Mihajlović.
Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.
„Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godinu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućnost da je izvozi“, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitiji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.
„EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne energije“, poručila je Mihajlovićeva.
Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade, prenosi Tanjug.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
EKONOMIJA
Vučić: Struja za sada neće poskupeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala