- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Struja za sada neće poskupeti

CC0 / piksabej / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da struja sada ne sme i neće poskupeti u našoj zemlji jer, kako je ukazao, to poskupljenje ne bi podneli ni građani, a ni država.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je, gostujući na TV „Prva“, rekao da, ukoliko bi struja poskupela za 30 odsto to bi značilo inflaciju od 20 odsto.
„Struja će nekada poskupeti, mora, ne možemo da je držimo kao socijalnu kategoriju, ali ne može sada", kazao je Vučić.
Kada je reč o nafti i gasu, Vučić je naveo da nas očekuju veliki problemi. Kako je napomenuo, očekuje se i šesti paket sankcija Rusiji.
„Preksinoć je nafta skočila na 111,5 dolara po barelu. Kada se god najave nove sankcije tog sekunda ode nafta u nebesa, tako je i za gas“, rekao je Vučić.
Ukazao je da da bez gasa i nafte nema ničega, nema ništa i dodao da nema privrede, jer nama 50 odsto gasa koristi privreda.

„Očekujem normalnu cenu gasa od Rusa“

Na pitanje šta očekuje od Rusa tokom novih pregovora oko gasa, Vučić kaže da očekuje normalnu cenu, ali da je najvažnije da ga imamo. U tom kontekstu je istakao da mu je bugarski premijer obećao da neće praviti problem za tranzit ruskog gasa za Srbiju.
Vučić je ukazao i na to koliko smo zavisni od ruskog gasa i napomenuo da nam NIS vodi ruska firma, kao i da imamo rusku rafineriju u Pančevu.
Istakao je da je nemoguće održati sistem i državu ako ne dobijemo određeni novac i dodao da je sam kriv jer je rekao da se smanji učešće države u akcizama, čime se sada gubi 36 miliona evra mesečno i to kako bi građani plaćali jeftinije gorivo.
„Neki će da kažu da je kod nas niža cena goriva, ali je struja skuplja, ali mi ne možemo da povećamo cenu struje i sada moramo da je držimo kao socijalnu kategoriju da ne bismo uvećavali inflaciju jer neću da uvedemo porez ljudima koji moraju da plaćaju za koje nismo ni krivi, ni dužni“, kazao je predsednik.
Kako je naveo, ljut je na ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zbog njegovih današnjih izjava oko toga da se može izvoziti sve.
„Mi smo se dogovorili da možemo da damo za ovaj mesec 8.000 tona ulja, a oni misle da možemo svakog meseca. Pa nas pita jedna prijateljska zemlja da li možemo, Bane kaže možemo, a ne možemo“, kazao je Vučić.
S obzirom da su najave da će 25 odsto ljudi na svetu biti gladno na zimu, Vučić kaže da u našoj zemlji neće biti tih problema.
„Nećemo imati problema, ne smemo, ali da li ćemo imati 3 miliona, 3,4 ili 3,6 tona prinosa, videćemo“, kazao je Vučić, preneo je Tanjug.
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
SRBIJA
Vučić: Samo uz pištolj na čelu našoj deci Srbija može da pribegne promeni politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala