- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Španski metar“ u Beogradu i Novom Sadu

CC0 / pexels / Skitterphoto / Filmska traka
Filmska traka - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Novo izdanje „Španskog metra“, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od 20 ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Četrnaesto izdanje filmskog festivala „Španski metar“, u organizaciji Instituta Servantes imaće četiri tematska programa. Programske celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima.
Publika će u „Španski metar“ zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije koji će se prikazivati od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Ove godine program se zove „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ i posvećen je jednom od omiljenih španskih glumaca. U okviru ovog ciklusa publika će moći da pogleda filmove „Ludnica“, „Čudno putovanje“ i „Jezik leptira“, u kojima je Fernan-Gomes ostvario nezaboravne uloge. Osim toga, pre projekcije ovih filmova, od 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.
Glavni festivalski program „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda filmom „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta. U Srbiji će premijerno biti prikazani filmovi iz Španije, Meksika, Argentine i Čilea.
Do 31. maja biće prikazani igrani filmovi: „Bruklin u Sevilji“, „Dobre namere“, „Lavica“ i „Pauk“, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma „S ljubavlju iz Fuenlabrade“.
Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. Publiku očekuju filmovi „Diši“, „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“, „Prkosni bljesak“, „Šta smo uradili pogrešno?“, „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.
Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi. Četiri odabrana filma igraju na liniji koja vodi od svakodnevnog preživljavanja do borbe za slobodu, snove i druge ideale. Tako će u Dvorani Kulturnog centra Beograda, od 24. do 30. maja, publici biti prikazana ostvarenja: „Mirijam laže“, „Stalni posao“, „Pisaro“ i „Pesma bez imena“.
Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.
Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.
Pedro Almodovar - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Almodovar: Dok ne otplatimo dug žrtvama terora, ne možemo da zatvorimo poglavlje iz bliske istorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala