Almodovar: Dok ne otplatimo dug žrtvama terora, ne možemo da zatvorimo poglavlje iz bliske istorije

© REUTERS / YARA NARDIPedro Almodovar
Pedro Almodovar - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Verujem da u Španiji, 85 godina posle građanskog rata, sve dok ne otplatimo dug žrtvama terora, nećemo moći da zatvorimo poglavlje iz naše novije istorije, rekao je Pedro Almodovar posle premijere filma „Paralelne majke“ na otvaranju festivala u Veneciji.
Španski reditelj Pedro Almodovar u poslednjem ostvarenju „Paralelne majke“ koji je sinoć otvorio 78. filmski festival u Veneciji napravio je kinematografski omaž desetinama hiljada ljudi koji su nestali tokom građanskog rata i Frankove diktature u Španiji.
Film u kojem Penelope Kruz tumači like jedne od dve žene koje su se istog dana porodile u madridskoj bolnici, govori o majčinstvu i važnosti porodičnih odnosa, ali je takođe i priča o bolnom poglavlju iz španske istorije.
Posle skoro 50 godina od smrti generala Franciska Franka i autoritarne vladavine koja je usledila, više od sto hiljada žrtava pogubljenja po kratkom postupku, tokom građanskog rata 1936-39. godine, ostalo je zakopano u neoznačenim masovnim grobnicama razbacanim širom Španije.
Većina su bili republikanci ili simpatizeri levice koje su ubile fašističke snage, a njihovi rođaci koji su za njih tražili dostojanstveni pogreb, dobijali su obično malu pomoć od španskih vlasti kako bi pronašli i iskopali njihove ostatke.
„Želeo sam ovu temu da učinim vidljivom. Ne možemo da žmurimo pred onim što se dogodilo“, rekao je Almodovar na otvaranju 78. Mostre.
Prema njegovim rečima, Španija se i dalje nerado suočava sa svojom problematičnom prošlošću i podelama, uprkos nekim koracima koje je vlada poslednjih godina preduzela da finansira lociranje masovnih grobnica i identifikaciju mrtvih.
Filmski festival u Veneciji - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Venecija čeka princezu Dajanu: Film o braku i razvodu princeze od Velsa favorit za Zlatnog lava
U filmu „Paralelne majke“ Penelope Kruz glumi Dženis, slobodnu ženu u četrdesetim godinama koja neočekivano zatrudni - baš poput tinejdžerke Ane, koju sretne u bolnici na dan kad treba da se porodi. Njihovi životi postaju sve više isprepleteni kada muškarac sa kojim je Dženis imala aferu traži test očinstva, a ona takođe traži podršku kako bi ekshumirala telo svog pradede, kojeg su ubile Frankove snage.
Penelope Kruz, jedna od miljenica Pedra Almodovara, kaže da je odlučila da postane glumica nakon što je sa 16 godina pogledala jedan od njegovih filmova.
Uprkos tome što je Dženis najsloženiji lik koji je do sada tumačila, španska filmska zvezda kaže da se osećala privilegovanom da ponovo radi sa rediteljem koji joj je pomogao da se ostvari kao glumica, prenosi Rojters.
„Osećam se kao najsrećnija devojka na svetu, jer i dalje, posle toliko godina i projekata, mogu da radim sa rediteljem kao što je Almodovar“, istakla je ona.
© REUTERS / YARA NARDIPedro Almodovar i Penelope Kruz na otvaranju 78. izdanja filmskog festivala u Veneciji
Pedro Almodovar i Penelope Kruz na otvaranju 78. izdanja filmskog festivala u Veneciji - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pedro Almodovar i Penelope Kruz na otvaranju 78. izdanja filmskog festivala u Veneciji
Na ceremoniji otvaranja počasni Zlatni lav je uručen italijanskom reditelju Robertu Beninjiju, nezaboravnom autoru filma „Život je lep“. Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljka Džejn Kampion.
Posle prošlogodišnje Mostre koja je održana u suženom izdanju, 78. izdanje filmskog festivala u Veneciji biće obeleženo povratkom velikih imena filma na Lido, sa više od 59 predstavljenih zemalja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala