- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Finske: Potpisan zahtev za pridruživanje NATO; Švedska i Finska zajedno će aplicirati 18. maja

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto potpisao je zahtev za stupanje zemlje u Severnoatlantski savez. Istovremeno, švedski premijer Magdalena Anderson izjavila je da Stokholm i Helsinki planiraju da zajedno, 18. maja, predaju zahtev u NATO.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je istaknuto, pismo je upućeno NATO-u i odražava zainteresovanost Finske za početak pregovora o članstvu.

„Ovo pismo adresirano je na generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga“, izjavio je Havisto prilikom potpisivanja dokumenta.

Pismo koje je potpisao Havisto biće predato finskom ambasadoru u Alijansi Klausu Korhonenu u sedištu NATO-a, koji će ga direktno predati administraciji te organizacije.
Iz kabineta finskog ministra još je saopšteno da će Havisto predstavljati delegaciju zemlje na pregovorima sa Alijansom. Nakon što NATO dobije pismo, razmotriće ovo pitanje i odlučiti o pozivanju Finske na pregovore o pridruživanju.
Pregovori o pridruživanju obuhvatiće politička i pravna pitanja, kao i temu resursa, informativne bezbednosti, kao i odbrambena i vojna pitanja.
Istovremeno, švedski premijer Magdalena Anderson izjavila je da Stokholm i Helsinki planiraju da zajedno, 18. maja, predaju zahtev u NATO.
Ranije je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer izjavio da će američki predsednik Džo Bajden u četvrtak, 19. maja, razmotriti sa švedskim premijerom Magdalenom Anderson i finskim predsednikom Sauli Ninistem zahtev zemalja da stupe u NATO.
Kako je ocenio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, odluka o članstvu u NATO-u sada se donosi faktički momentalno, u korist geopolitičkih interesa.
Podsetimo, Finska i Švedska su iskazale spremnost za prekinu višedecenijsku neutralnost i pristupe NATO-u zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je tu ideju i obećao im je brzo pristupanje.
U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.
Kaver za infografiku o vojnoj moći kandidata za ulazak u NATO, Švedske i Finske - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Infografika: Vojna moć kandidata za ulazak u NATO - Švedske i Finske
Švedska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Upozorenje Rusije: Švedska i Finska mogu postati mete ukoliko se tamo pojave snage NATO-a
Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Predsednik Finske obavestio Putina da Helsinki ide u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala