- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Anketa: Premijeru bugarske veruju manje nego opozicionaru koji krivi Sofiju da naoružava Ukrajinu

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
Pratite nas
Sociološko istraživanje u Bugarskoj pokazalo je pad nivoa poverenja bugarskog stanovništva u političke lidere, o tome svedoče podaci agencije „Market links“ koja je vršila anketu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Bugari imaju najviše poverenja u tri političara: predsednika Rumena Radeva (48 odsto), bivšeg ministra odbrane i lidera nove partije „Bugarski napredak“ Stefana Janjeva (28 odsto) i bivšeg premijera Bojka Borisova (22 odsto).
Prema rečima sociologa agencije Dobromira Živkova bugarski predsednik je u poslednje tri godine izgubio oko sedam odsto rejtinga.
„Polarizacija je posledica političke podele, posledica rata u Ukrajini, koje je pokazalo veoma duboku podelu bugarskog društva po osi ‘istok-zapad’. Radev nije u dobrim odnosima ni sa jednom političkom snagom“, izjavio je Živkov za televiziju BTV.
Sociolog smatra da je bivši ministar Stefan Janjev imao dobre rezultate, ali lider nove partije još nije stupio u pravi politički dvoboj. Do sada se njegov prvi sukob može smatrati sukob sa premijerom Kirilom Petkovom, zbog čega je kasnije otpušten. Podsetimo, Janjev je, dok je bio na pozicija ministra odbrane, pozvao da se ne etiketira i ne žuri da se borbene akcije u Ukrajini nazivaju ratom. Petkov je osudio izjavu Janjeva i zatražio njegovu ostavku.
Sociolog je komentarisao i nivo poverenja u premijera Kirila Petkova koji iznosi 17 odsto. Prema rečima Živkova, bivši lider vlade Bojko Borisov u različitim periodima svog rada je pokazivao niske rezultate, ali rejting Petkova pokazuje da njegova Vlada, koja radi samo nekoliko meseci, pravi greške i ispravlja ih u hodu, tako da kod naroda ne izaziva osećaj „snažnog i ubedljivog vođstva“.
Interesantno je da lider opozicione parlamentarne partije „Vozroždenije“, koja ima 13 mandata u parlamentu, Kostadin Kostadinov ima poverenje 19 odsto građana.
Kostadinov je više puta oštro govorio na račun Vlade, posebno zbog neaktivnosti da se bugarski mornari izvuku iz luke u Marijupolju. On se snažno protivi sprovođenju akcija na kojima se prikazuje zastava Ukrajine zajedno sa zastavom Bugarske. Pored toga, Kostadinov je više puta optuživao Vladu za nezvanične isporuke oružja Ukrajini, a iste optužbe je izrekla i bivša vladajuća partija GERB.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
SVET
U Bugarskoj protest protiv učešća u sukobu u Ukrajini: Okupljeni traže ostavku vlade /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala