- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri ODKB danas u Moskvi

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
U Moskvi se danas održava sastanak lidera država-članica Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U rusku prestonicu su već doputovali predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahtana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahman i premijer Jermenije Nikol Pašinjan.
"Planirano je da se razgovara o pitanjima jačanja vojne saradnje i efikasne borbe protiv celog kompleksa tradicionalnih i novih izazova i pretnji, uključujući one koje dolaze sa teritorije Avganistana. Posebna pažnja će biti posvećena pitanjima biološke bezbednosti", navodi se u najavi događaja.
Na kraju sastanka je planirano da se potpišu brojni dokumenti, uključujući saopštenje Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB u vezi sa 30. godišnjicom Dogovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjici Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Formiranje ODKB

Lideri Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana potpisali su 15. maja 1992. godine u Taškentu Ugovor o kolektivnoj bezbednosti radi zajedničkog osiguravanja svoje bezbednosti i razvoja saradnje u vojno-političkoj sferi.
Dokument je odigrao stabilnošću ulogu u procesima formiranja nacionalne državnosti bivših sovjetskih republika koji su započeli nakon raspada SSSR-a i stvaranja sopstvenih oružanih snaga. Sada ODKB čini šest država: Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan. Godine 2002. doneta je odluka da se Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti da status međunarodne regionalne organizacije – ODKB.
Zastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
ODKB stvara grupu za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala