- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ODKB stvara grupu za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu

© Sputnik / Amir IsaevZastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije
Zastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
U Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) će se do kraja ove godine pojaviti formacija za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Specijalna vojna operacija koja se danas vodi u Ukrajini otkrila je niz bioloških laboratorija. Znali smo, naravno, da postoje, ali sada postoje čvrsti dokazi. To je sledeći pravac u razvoju naše organizacije – suzbijanje bioloških pretnji. Inače, do kraja godine trebalo bi da se kod nas pojave odgovarajuće formacije za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu“, objasnio je on u intervjuu za beloruski vojni list „U slavu otadžbine“.
Ranije je načelnik trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile za Pentagon. Sve za nastavak vojno-biološkog programa SAD već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije. Rusija u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini ne isključuje mogućnost pokretanje mehanizma konsultacija u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, izjavila je ranije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Biohazard - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Patrušev: SAD rasporedile biolaboratorije po celom svetu i stvarale biološko oružje

ODKB će se širiti

Hrenjin je dodao da će se ODKB širiti, za nekoliko godina će obuhvatiti desetine zemalja.
„Mislim da će se organizacija širiti. Uskoro ćemo videti kako će se promeniti svetski poredak, ali ODKB je pokazala svoju borbenu gotovost, svoju miroljubivost i mislim da za nekoliko godina to više neće biti šest zemalja. To će biti desetine država koje cene mir i stabilnost, a ne agresivnost i promene u političkom sistemu drugih država“, izjavio je Hrenjin .
Prema njegovim rečima, „pretnje i izazovi se stalno menjaju“.
„Naravno, ne mislim da će negde nestati obojene revolucije, nestati terorizam i trgovina narkoticima, trgovina ljudima i biološke pretnje. Zbog ovih izazova razvijaće se organizacija, definišući odgovarajuće formacije i sredstva koja treba da se suprotstave novim izazovima i pretnjama“, istakao je beloruski ministar.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Formiranje ODKB

Lideri Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana potpisali su 15. maja 1992. godine u Taškentu Ugovor o kolektivnoj bezbednosti radi zajedničkog osiguravanja svoje bezbednosti i razvoja saradnje u vojno-političkoj sferi.
Dokument je odigrao stabilišuću ulogu u procesima formiranja nacionalne državnosti bivših sovjetskih republika koji su započeli nakon raspada SSSR-a i stvaranja sopstvenih oružanih snaga. Sada ODKB čini šest država: Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan. Godine 2002. doneta je odluka da se Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti da status međunarodne regionalne organizacije – ODKB.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
MIP Rusije: Prioritet spoljne politike - jačanje saradnje sa članicama ODKB
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala