- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski premijer: Više ne zavisimo od ruskog gasa

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
Pratite nas
Bugarska je uspela da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, izjavio je premijer te zemlje Kiril Petkov nakon sastanka s holandskim kolegom Markom Ruteom u Sofiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je za televiziju „bTV“ rekao da Sofija ne pristaje da ispoštuje zahteve iz sheme plaćanja koje je postavio „Gasprom“, navodno kršeći sporazum.
„Kao što znate, donedavno smo bili zemlja koja je najviše zavisna od ruskog gasa, a sada smo zemlja koja nimalo ne zavisi od njega – svega nakon nekoliko nedelja. Verujemo da je Bugarska znatno doprinela prekidu novčanih tokova koji su išli Putinu“, ocenio je premijer na konferenciji za novinare.
Petkov je takođe napomenuo da očekuje da Evropska komisija shvati da će u isto vreme Sofija moći da uvede embargo na rafineriju nafte „Lukoil Neftohim Burgas“.
„Ono što će Bugarska tražiti jeste da bude među onima za koje će biti napravljen izuzetak dok ne budemo imali druge infrastrukturne mogućnosti“, dodao je on.
Ranije je parlamentarna stranka „Demokratska Bugarska“, koalicija koju čine „Da Bugarska“, „Zeleni pokret“ i „Demokrate za jaku Bugarsku“, saopštila da je nezadovoljna što nije uspela da ubedi kolege u vladajućoj koaliciji da se ujedine oko stava koji bi omogućio Ukrajini da pruži otpor „ruskoj agresiji“. S tim u vezi, oni su predložili da se imovina „Lukoila“ u Bugarskoj nacionalizuje.
Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Bivši bugarski ministar: Morali smo da pokažemo da smo protiv Rusije i sad plaćamo cenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala