- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska donela odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Švedska je formalno donela odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je vladajuća Socijaldemokratska partija.
„Upravni odbor socijaldemokrata je na sastanku danas, 15. maja 2022. godine, odlučio da će ta stranka raditi na tome da Švedska podnese zahtev za članstvo u NATO-u“, navodi se u zvaničnom saopštenju stranke.
Švedska će se, ukoliko bude odobrena njena prijava u NATO, usprotiviti raspoređivanju nuklearnog oružja i vojnih baza na svojoj teritoriji, dodaje se u saopštenju vladajuće Socijaldemokratske partije.
Ovu odluku potvrdila je i ministar spoljnih poslova Švedske An Linde.
„Danas je švedska Socijaldemokratska partija donela istorijsku odluku da kaže ‘da’ i podnese zahtev za članstvo u odbrambenom savezu NATO“, napisala je Linde na Tviteru.
Prema njenim rečima, razlog za ovaj korak je ruska vojna specijalna operacija u Ukrajini, zbog koje se je navodno „pogoršala bezbednosna situacija u Švedskoj i Evropi u celini“.
U nedelju je i Finska takođe donela zvaničnu odluku da se pridruži Severnoatlantskom savezu.
Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
NATO očekuje da ove zemlje donesu sopstvene odluke o mogućem članstvu u narednim „mesecima i nedeljama“, izjavila je stalna predstavnica SAD u NATO-u Džulijan Smit. Ona je dodala da bi Sjedinjene Američke Države pozdravile ulazak ovih zemalja u Alijansu.
Rusija je više puta isticala da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje Alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, jer NATO ima agresivan karakter. Istovremeno je napomenuo da mogući ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom za Rusiju.
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
SVET
Stoltenberg: Stupanje Finske i Švedske u NATO ─ istorijska odluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala