- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Stupanje Finske i Švedske u NATO ─ istorijska odluka

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Ako Finska i Švedska podnesu prijave za stupanje u NATO, to bi postala istorijska odluka koja bi učvrstila kolektivnu bezbednost, izjavio je šef Alijanse Jens Stoltenberg na kraju nezvaničnog sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza u Berlinu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Oni sami moraju da odluče, da li će stupiti u NATO ili ne. Mi ćemo poštovati svaku njihovu odluku… Finska i Švedska su najbliži partneri NATO-a. Ako odluče da podnesu prijave, to će postati istorijski momenat. Njihovo članstvo u Alijansi ojačaće našu opštu bezbednost“, istakao je on.

Stoltenberg je takođe naglasio da je NATO spreman da sa Švedskom i Finskom razmotri bezbednosne garancije u prelaznom periodu u slučaju podnošenja zvaničnih prijava Alijansi.
To, uključuje, kako je istakao, i jačanje prisustva Severnoatlantskog saveza u regionu.

NATO i Turska će naći zajedničko rešenje

Stoltenberg je takođe prokomentarisao stav Turske povodom stupanja ovih zemalja u Alijansu, rekavši da je uveren da će NATO i Turska naći zajedničko rešenje.
„Turska je izrazila određenu zabrinutost, ali sam uveren da će članice Alijanse naći zajednički pristup u slučaju prijava Finske i Švedske“, saopštio je šef Alijanse.
Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Turska prati proces u vezi s planovima za priključivanje Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno.

Stupanje Finske i Švedske u NATO

Ranije je finska vlada zvanično saopštila da je zemlja odlučila da stupi u NATO. Finski parlament odlučivaće o ovome u ponedeljak 16. maja, dok će se glasanje, verovatno, održati u utorak 17. maja. Kako je prethodno saopštio ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto, ta zemlja će, najverovatnije u sredu, predati zahtev za primanje u članstvo u sedište NATO-a u Briselu.
Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Putin: Pregovori sa Ukrajinom praktično prekinuti, ulazak Finske u NATO greška
Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Finska ministarka o članstvu u NATO: Spremni smo na sve moguće akcije Rusije
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SVET
Težina Erdoganovog „ne“: Da li prijem Finske i Švedske u NATO postaje nemoguća misija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala