- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka ministarka: Švedska i Finska de fakto već članice NATO-a

© AP Photo / Michael SohnNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Švedska i Finska, kao saveznici Nemačke u Evropskoj uniji, faktički su već deo NATO-a, a da nisu formalno članice ove Alijanse, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Njihovo stupanje će ojačati našu Alijansu. One su već članice NATO-a bez formalnog članstva. Juče sam zajedno sa (finskim i švedskim ministrima spoljnih poslova) Pekom Havistom i An Linde govorila da je ovo veoma emotivan trenutak za Švedsku i Finsku – prvi put sve skandinavske zemlje pod jednim bezbednosnim štitom“, rekla je Berbokova na konferenciji za novinare posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.
Ona je istakla da članstvo u NATO-u predstavlja ostvarivanje prava na stupanje u odbrambene saveze i da odgovara vrednostima Evropske unije i OEBS-a.
„Ako se naši prijatelji u Helsinkiju i Stokholmu odluče za članstvo u NATO-u, što je vrlo verovatno, onda ćemo period od prijave do ratifikacije učiniti što kraćim kako ne bi bilo sive zone… Mi (Nemačka) ćemo voditi ubrzani proces, što znači da je predlog vlade da se iskoriste sve mogućnosti, što pre usvoji vladin ukaz i održi vanredna sednica Bundestaga, kako bismo osigurali da se ovo što je pre moguće ratifikovalo ovo u nemačkom zakonu“, dodala je ona.
Ministarka je dodala da „ako su Švedska i Finska spremne, onda smo i mi spremni“.
Ranije su Švedska i Finska donele odluku da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u.
Finska i Švedska već neko vreme razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Rusija je više puta isticala da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje Alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, jer NATO ima agresivan karakter. Istovremeno je napomenuo da mogući ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom za Rusiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala